Rodnei peisaj traditional

Parcul Național Munții Rodnei – trasee turistice și obiective de vizitat

Accesul în Parcul Național Munții Rodnei

Linia ferată transcarpatică Salva-Vișeu (vest), respectiv linia ferată Salva-Rodna (sud) permit accesul în Munții Rodnei prin intermediul localităților pe care le străbat: Telciu, Romuli (DN 17C), respectiv Năsăud, Rebrișoara, Sângeorz-Bai, Anies și Rodna (DN 17D). De asemenea, există drumuri care leagă Transilvania de Maramureș (prin Pasul Setref), respectiv de Moldova (prin Pasul Rotunda). Accesul în masiv dinspre nord se face prin localitatea Borșa (DN 18).

Turismul în Parcul Național Munții Rodnei

Partea centrală, înaltă a masivului Munților Rodnei, oferă peisaje variate, de un real interes. Relieful Parcului se remarcă prin bogăția formelor glaciare și crionivale: lacuri (67), văi, circuri glaciare. O formă carstică deosebită este peștera Izvorul Albastru al Izei (2,5 km) cu galerii și cascade spectaculoase. Astfel, în Parcul Național Munții Rodnei se practică mai multe tipuri de turism.

Turism de recreere

Turismul de recreere valorifică însușirile cadrului natural, astfel cei interesați pot să parcurgă trasee montane de o frumusețe inedită, să observe flora bogată cu multe specii rare, să se bucure de priveliștea lacurilor și caldărilor glaciare, să remarce elemente de faună deosebite, cum ar fi: capra neagră, cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn, marmota, cerbul carpatin, căprioara etc. De asemenea, pe traseele turistice din Munții Rodnei, se întâlnește o străveche ocupație românească: păstoritul, care conferă peisajului un specific aparte.

Turism balnear

Pentru persoanele cu diverse afecțiuni, există posibilitatea unor cure cu ape minerale, cu veritabile calități terapeutice în stațiunea balneară Sângeorz-Băi, din județul Bistrița-Năsăud, precum și alte izvoare minerale cu efecte curative miraculoase, din localitățile limitrofe: Rodna, Romuli, Parva, Cormaia, Maieru, Anies, Valea Vinului, Şant etc.

Turism cultural

Poate fi practicat în zonă datorită existenței a numeroase obiective de interes turistic. Astfel, zona Maramureșului situată în partea de nord a Parcului este recunoscută prin arta lemnului (biserici și mănăstiri, porți tradiționale maramureșene etc.), obiceiuri și tradiții populare cu caracter arhaic. Zona Năsăudului, situată în partea de sud este recunoscută prin unicitatea portului popular, vestigii istorice (ruinele bazilicii dominicane din sec. XIII – Rodna), monumente și muzee, case memoriale (Liviu Rebreanu și George Coșbuc).

Rodnei peisaj traditional

Turism ecvestru

Pe raza Parcului Național Munții Rodnei se poate practica acest tip de turism, în urma înființării Centrului de Ecoturism Ecvestru în cadrul Hergheliei Beclean, administrat de RNP – Romsilva, Direcția Silvică Bistrița. Grupurile de turiști sunt însoțite de ghizi autorizați de Ministerul Turismului. Perioada optimă de desfășurare sunt lunile iulie-august.

Turism rural si agroturismul

Spațiul rural din localitățile limitrofe Parcului dispune de un potențial turistic deosebit. Parfumul vechilor tradiții din satele de munte transilvanene, conferă întregii zone un aer și o poezie aparte. În pensiunile turistice existente se pot petrece vacante de neuitat, în mijlocul naturii. Aici meniurile tradiționale și ospitalitatea gazdelor încântă totdeauna sufletul călătorului de pretutindeni.

Ecoturismul

Ecoturismul este singura formă de turism responsabil în natură care respectă valorile acesteia și contribuie la menținerea ei neschimbată în timp. O componentă importantă ar trebui să o constituie ridicarea nivelului de trai al comunitaților locale implicate în activitățile turistice și să reprezinte în același timp o modalitate de reducere a presiunilor de tot felul pe care comunitățile locale le exercită asupra ariilor protejate.

Rodnei Capra Neagra

Trasee turistice în Parcul Național Munții Rodnei

Datorită diversităţii naturale şi morfologice a Parcului Național Munții Rodnei, precum şi a muliturdinii de obiective turistice accesibile în cadrul rezervaţiei şi in împrejurimi au fost asigurate 18 trasee montane marcate, de dificultăţi şi distanţe variabile.  Astfel, există trasee uşoare de 3 ore, dar şi de dificultate maximă sau care permit traversarea Parcului în 24, până la 26 de ore. Pe pagina oficială a Parcului, dedicată  traseelor turistice, veţi putea găsi informaţii detaliate despre fiecare traseu şi chiar pliante de prezentare a unora dintre ele.

Noi vă urăm descoperire plăcută!

Echipa i-Tour

Sursa info şi foto aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *