Lebede in Cismigiu

Parcul Cismigiu

Despre Bucuresti se spune ca are prea putine spatii verzi, si totusi, aici gasim unele dintre cele mai frumoase si mai vechi parcuri din tara. Un astfel de parc este Cismigiul, aflat in centrul orasului si marginit de bulevardele Regina Elisabeta si Schitu Magureanu si de Strada Stirbei Voda.

Parcul Cismigiu este cea mai veche gradina publica a Bucurestiului, ale carei inceputuri dateaza din secolul al XVIII-lea, cand, pe locul parcului, a fost ridicata o cismea. Mai tarziu, in apropierea cismelei, seful lucrarilor de curgere a apelor, Dumitru Suiulgi-basa, numit “marele cismigiu”, si-a ridicat propria casa. Denumirea data acestui personaj de catre oameni a devenit, mai tarziu, chiar denumirea parcului, inaugurat in 1854.

Cismigiul a fost proiectat dupa modelul gradinilor englezesti de catre arhitectul  vienez Carl Friederich Wilhelm Mayer. In centrul sau a fost construita in 1851 fantana arteziana, iar pe timp de iarna, cand lacul ingheta era transformat in patinoar, traditie reluata si in ultimii ani.  Cel mai important an pentru transformarea gradinii a fost 1852. Pentru prima data s-a facut imprejmuirea cu uluci si s-au montat o suta de “canapele” (lavite) fara spatar, din lemn de stejar.

Lebede in Cismigiu

Mai tarziu au fost contruite celebrul restaurant Monte Carlo, chiar pe lac, grote artificiale, poduri, a fost amplasat chioscul de ziare de la intrarea dinspre coltul de est, care functioneaza si in zilele noastre si au fost realizate superbe covoare florale. Gradina Cismigiu este unica in ceea ce priveste conceptia si materialul dendrologic, fiind gazda a unor arbori ocrotiti, precum pinul rosu japonez sau molidul rosu. Astazi Gradina Cismigiului ramane un loc in care se simte atmosfera de poveste interbelica. Celebrul Izvor al lui Eminescu se afla langa intrarea dinspre strada Stirbei Voda si se spune ca aici obisnuia sa poposeasca poetul pe vremea cand lucra la Timpul. Rondul Roman sau Rotonda Scriitorilor este o alta zona cunoscuta din Cismigiu, unde se regasesc 12 busturi ale celor mai cunoscuti scriitori romani.

Astazi, in parc se mai afla un spatiu generos de joaca pentru copii, un foisor unde se organizeaza concerte si festivitati, chioscuri cu diferite produse si racoritoare. Pentru plimbari pe lac se pot inchiria barci si hidrobiciclete, o atractie la moda si acum fiind fantana arteziana care ii stropeste cu apa pe cei curajosi.

Asadar, cand ajungeti in Bucuresti, sau daca locuiti aici, mergeti sa vizitati cea mai veche gradina publica a orasului. Reprezinta unul dintre principalele obiective turistice ale Bucurestiului, fiind un loc unic, plin de viata si de istorie.

Pentru a va orienta mai usor, iata harta turistica i-Tour a Bucurestiului:

Harta turistica Bucuresti

Plimbare placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *