Păltiniş şi Răşinari – filozofie, istorie şi natură  

Fie că vă aflaţi deja în zona oraşului Sibiu, fie că vă faceţi planuri de concediu aici, pasionaţilor de natură şi mişcare le propunem o escapadă în staţiunea Păltiniş, iar iubitorilor de cultură şi tradiţii o excursie la Răşinari. Cele două se pot îmbina perfect.

Păltiniş – locul ideal pentru distracţie

Chiar dacă iarna şi zăpada nu se lasă înduplecate prea uşor, în zona montană sunt cele mai multe şanse să le găsiţi la ele acasă. Aşadar, staţiunea Păltiniş, prima staţiune montană din România, înfiinţată în anul 1894, este situată la 1442 de metri altitudine, în Munţii Cindrel. Da, este şi statiunea situată la cea mai mare altitudine din ţară şi la doar 32 de kilometri de Sibiu! Păltiniş dispune de pârtia de schi Onceşti cu o dificultate medie, porţiuni mai line, dar şi mai abrupte,  pe o lungime de peste un kilometru. Pârtia este deservită de un telescaun şi de nocturnă, însă, dacă nu schiaţi, este suficient să urcaţi cu telescaunul pentru priveliştea grandioasă asupra munţilor. Zona Păltinişului este locul prielnic pentru practicarea schiului de tură tocmai datorită pantelor domoale şi a lipsei pericolului de avalanşe. În Păltiniş vă mai puteţi aventura şi pe cărările de munte, puteţi vizita Schitul Păltiniş, precum şi mormântul filozofului Constantin Noica. Bucuraţi-vă de apus în zona Vălari, de unde se desprinde o panoramă spectaculoasă asupra oraşului Sibiu şi a Munţilor Făgăraş.

La un kilometru distanţă de intrarea în Păltiniş se afla Arena Platoş, un resort modern de schi şi snowboard, cu şase pârtii de schi şi snowboard de dificultate uşoară şi medie, fun park, pârtie de sanie, partie special amenajată pentru şcoala şi o pârtie pentru copii. Domeniul Arena Platoş deţine propria şcoală de schi, precum şi o pârtie foarte distractivă de săniuş, aşa că nu vă faceţi probleme dacă nu ştiţi să schiaţi. Aici se organizează o multitudine de evenimente, de la deschiderea sezonului din luna decembrie, până la întreceri sportive din cele mai trăznite.

Răşinari – „acest blestemat şi acest splendid sat” al lui Emil Cioran

Răşinari este cea mai mare comună din Marginimea Sibiului, fiind situat la 12 kilometri de Sibiu de care era legat, pănă acum câţiva ani, printr-o linie de tramvai, dată în folosinţă în anul 1947. Răşinari este satul natal al filozofului Emil Cioan şi al poetului şi omului politic Octavian Goga, patrimoniul cultural fiind valorificat şi astăzi prin arhitectura neschimbată a caselor ce se întind de-a lungul Pârâului Sibişel, prin grija faţă de monumentele istorice şi prin evenimentele organizate aici an de an.

Nu vă grabiţi prin Răşinari, luaţi la pas străzile şi uliţele. Veţi descoperi casa natală a lui Emil Cioran (nevizitabilă), situată pe strada cu acelaşi nume, Casa Memorială Octavian Goga, ce păstrează obiecte originale, fotografii şi lucrări ale academicianului şi poate fi vizitată, fântânile şi troiţele de la răspântiile drumurilor. Tot aici mai puteţi vizita frumoase biserici din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, cimitirul vechi, precum şi Căminul Cultural ridicat în anul 1926 şi Vechea Scoală, edificată in anul 1836 pe locul unde exista încă din anul 1700 o şcoală românească  în care au învăţat Emil Cioran, Octavian Goga şi medicul Ilarie Mitrea. În plimbarea dumneavoastră veţi descoperi şi câteva pensiuni agroturistice unde vă puteţi caza sau, cel puţin, puteţi încerca să luaţi masa.

Acestea fiind spuse, vă invitam să vă aventuraţi în această iarnă la înălţime, în munţi şi în viaţa culturală a judeţului Sibiu, iar apoi să reveniţi cu picioarele pe pământ pentru a degusta produsele tradiţionale ale Mărginimii. Paltinis

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *