Vă invităm astăzi să descoperiți Palatului Potlogi, ce face parte din Curtea Domnească Potlogi, această bijuterie arhitecturală ridicatӑ acum mai bine de 320 de ani de domnitorului Țării Româneşti, Constantin Brâncoveanu. Este mai puțin cunoscută decât Palatul Mogoşoaia, însă, mai ales după restaurarea din 2014, de o splendoare greu de egalat.
Şi pentru a vă demonstra că, dacă se vrea – se poate, chiar şi în România, vă vom povesti despre cum palatul, aflat de mai multe ori în ruină, a ajuns după restaurarea cu fonduri europene, unul dintre cele mai frumoase palate ale țării.
La nici o oră de mers cu maşina de Bucureşti, Târgovişte, Ploieşti şi la aproximativ o oră şi un sfert de Curtea de Argeş se află comuna Potlogi, traversată, în trecut, de drumul principal de circulaţie ce lega Bucureştiul de Târgovişte şi Craiova. Acest lucru l-a determinat pe Constantin Brâncoveanu, în anul 1698, să ridice aici un frumos palat spre a fi lăsat moştenire fiului său cel mare, Constantin, conform pisaniei aşezate pe faţada de sud a palatului: „Aceste case din temelia lor sunt înălţate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le şi sfârşindu-le la leat 7206 (1698) şi la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.
Palatul se află chiar în centrul localității, iar o primă privire asupra zidului incintei vă va duce cu gândul la o fortificație medievală. În interiorul curții rectangulare veți fi captivați de bijuteria albă ce tronează, impunătoare, chiar în față. La dreapta se află cuhnia, bucătăria brâncovenească de odinioară, prevăzută cu un turn central şi încă patru turnuri laterale de aerisire, o inovație în epoca sa. În stânga se află droşcăria, unde veți putea vedea trăsurile domnitorului, precum şi alte exponate dedicate îngrijirii cailor. Veți fi conduşi, apoi, către palat.
Palatul domnesc, unul dintre cele mai prețioase monumente de arhitectură civilă românească medievală, are în componența sa pivniță, parterul și etajul. Aşa cum vă spuneam la început, chiar dacă acesta a fost în repetate rânduri prădat, distrus, jefuit şi lăsat în paragină, astăzi îl puteți vizita în toată splendoarea lui, grație lucrărilor de reconstrucție, reabilitare şi restaurare a întregului ansamblu. Pe cele patru laturi existau patru scări, dintre care astăzi se păstrează numai două, ce facilitau accesul dinspre palat spre curte și grădini.
La nivelul parterului, pe jumătate îngropată, se află pivnița boltită, păstrată în forma ei originală, insă cu podeaua ridicată față de trecut, din cauza infiltrațiilor. Pivnița se sprijină pe un stâlp central, deasupra căruia se afla o ascunzătoare boltită, care facea legătura cu camera tezaurului, situată la etaj, dar și cu exteriorul, printr-un culoar boltit, care se mai păstrează intact și azi.
Etajul era compartimentat conform unor criterii funcționale complexe, cuprinzând o sală de ospețe, apartamentele doamnei și alte domnului, camera tezaurului, loggie, umblători și un sacnasiu. Încăperile etajului erau luminate prin ferestre mari, arcuite la partea superioară. Pereții interiori, ca și cei exteriori, erau decorați cu stucaturi, cu influențe decorative aparținând atât stilului Renașterii italiene târzii cât și stilului oriental. Aceste decorațiuni murale au putut fi salvate în unele locuri şi reconstituite în timpul restaurării pe suprafețe considerabile, oferind o eleganță aparte interioarelor. Încăperile au fost mobilate şi decorate cu mobilier autentic de epocă sau reconstituiri ale unor piese vechi.
În partea de nord a palatului se află gradina şi un podeț peste ceea ce a fost cândva Lunca Săbarului, astăzi doar un mic heleşteu, însă un spațiu foarte plăcut pentru plimbare, mai ales într-o zi de toamnă, când feeria de culori ale naturii se împletesc cu istoria.
Ansamblul poate fi vizitat în intervalul 8.00-16.00 pe programul de iarnă şi 9.00-17.00 pe programul de vară, iar costul unui bilet este de 10 lei pentru adulți şi 5 lei pentru copii, studenți şi grupuri organizate, gratuit pentru preşcolari, persoane cu dizabilităţi, personalul din muzee. Aici se organizează concerte, activități pentru copii în timpul săptămanii „Altfel” şi alte evenimente. Mai multe informații puteți afla la numărul de telefon 0755 074 026.
Acest articol a fost redactat în colaborare cu partenerii noştri Alphega Farmacie.
Descoperire plăcută,
Echipa i-Tour
Lasă un răspuns