Oraşul Covasna, tratament şi excursii

Aşa cum v-am obişnuit, începând de astăzi, vom demara o serie de articole dedicate unei noi zone a ţării, mai puţin tratate pe site-ul www.i-tour.ro: Covasna, cu obiectivele turistice şi atracţiile unice pe care le deţine.

 Oraşul

Oraşul Covasna este cunoscut ca fiind una dintre cele mai importante staţiuni balneoclimaterice din ţară. Atestată documentar pentru prima oară în 1548, a devenit oraş în 1952. Aşezarea propriu-zisă este compusă din Covasna şi satul Voineşti, astăzi cartier al oraşului, precum şi din satul Chiuruş, aflat la 2,5 km către sud. Denumirea localităţii provine din slavă, din cuvântul „cvas” (’acru’), ca posibilă referire la apele minerale acide (cu bioxid de carbon).

Oraşul beneficiază de resurse turistice importante, în principal naturale.  Varietatea de resurse a apelor  minerale, mofetele (emanaţiile de CO2),  aerul curat şi peisajul pitoresc dau posibilitate turismului de sănătate.  Activitatea balneară din Covasna a început în anul 1880, când s-a deschis baia rece, la Balta Dracului, fiind rezultatul unei erupţii vulcanice. Baia cu apă carbogazoasă a atras mulţi turişti în oraş. În ultimii 200 de ani Balta Dracului a erupt de mai multe ori. În prezent este complet inofensiv, fiind aidoma unei fâtâni în clocot declarat monument al naturii. În apropiere, veţi descoperi Valea Zânelor, o atracţie de frumuseţe rară, care îşi atrage turiştii la Cetatea Zânelor, unde legenda spune că a locuit Ileana Cosânzeana şi pe traseele de drumeţii. O plimbare cu mocăniţa poate constitui, de asemenea, o excursie ideală.

Hotelurile din staţiunea Covasna deservesc toate categoriile de vârstă, bazele de tratament şi serviciile de wellness sunt deschise tot anul.

Clima

Covasna are un climat de depresiune intramontană, cu veri răcoroase şi ierni reci. Temperatura medie anuală este de 7 grade celsius. Media lunii iulie este de cca. 17 de grade, iar cea a lunii ianuarie de aproximativ – 5 grade celsius. Precipitaţiile medii anuale ating valoarea de 700 mm, cantităţile cele mai reduse înregistrându-se în luna februarie, iar cele mai abundente în lunile mai–iunie.

Staţiunea este protejată de curenţii intenşi şi de vânturile puternice datorită culmilor împădurite din împrejurimi. Covasna, cu briza ei de munte, care provine din diferenţa de temperatură şi de presiune atmosferică dintre munţi şi depresiuni, oferă posibilităţi ideale pentru calitatea vieţii şi pentru tratament.

Relieful

Covasna este situată la o altitudine de 550–671 m, în zona submontană a Carpaţilor de Curbură, înconjurată de Munţii Covasnei (Vrancei). Datorită reliefului foarte variat, în zona Covasnei se pot practica mai multe tipuri de turism, cum ar fi turismul de vânătoare, ture de mountain bike, caiac-canoe, schi.

Partea de est, submontană, a văii Covasnei poartă numele de Valea Zânelor, şi este traversată de o cale ferată îngustă până la Planul Înclinat.

Cum ajungeţi în Covasna?

Oraşul se situează în curbura Carpaţilor Orientali, partea sud-estică a judeţului Covasna, la o distanţă de 35 km de municipiul Sfântu Gheorghe, 19 km de  Târgu Secuiesc, 60 km de  Braşov şi  250 km de Bucureşti.

Acces rutier: În staţiune puteţi ajunge pe  drumul naţional 13E din direcţia Sfântu Gheorghe şi pe drumul judeţean DJ 121 din oraşul Târgu Secuiesc.

Acces feroviar: Oraşul este deservit prin calea ferată Braşov-Breţcu.

Articol publicat cu sprijinul Centrului de Informare Turistică din oraşul Covasna, www.info-covasna.ro.

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *