Obiective turistice inedite – Culele din Oltenia

Calatorind prin tara veti descoperi multe obiective turistice inedite, reprezentative doar pentru o anumita zona. Iar daca vorbim despre monumente, ansambluri arhitecturale si altele din categoria obiectivelor istorice, putem observa ca acestea se mai pastreaza acum doar in unul, doua sa trei judete. Astfel de obiective turistice sunt culele, care pot fi gasite astazi in dealurile Olteniei, iar cea mai mare concentrare a culelor prezente pana in ziua de astazi fiind in judetele Gorj si Mehedinti.

Harta cule din Oltenia

Harta culelor din Oltenia

Dar ce este o cula? Cula este o constructie semifortificata raspandita incepand cu Evul Mediu in intreg spatiul balcanic. In Tara Romaneasca, culele erau locuintele boierilor, construite cu scopul apararii avutului si vietii membrilor familiilor acestora impotriva invaziilor intreprinse de catre cetele de jefuitori otomani, veniti din sudul Dunarii.

Forma culei era de turn cu 3-4 caturi. Erau prevazute cu metereze de unde se putea trage cu arme de foc in orice parte a curtii. In beci se afla o fantana, ce putea ajunge si pana la 60 de metri adancime. Scara catre etajele superioare putea fi mobila, usile erau masive, beciul solid, peretii aveau grosime de 1 metru si erau consolidati cu barne si strapunsi de metereze, cu ferestre inguste. La unele cule anexele sanitare se gaseau intr-un corp separat, un turn ingust, legat de corpul principal printr-un coridor aerian, ca un pod inchis. Ca functii, culele au jucat rol de refugiu, aparare sau locuinta temporara, veghe, semnalizare sau alarma si, mai tarziu, de locuinta permanenta.

Unele dintre cele mai cunoscute cule sunt:

Cula de la Curtisoara (Jud. Gorj) – este una dintre cele mai reprezentative pentru judetul Gorj si una dintre cele mai frumoase. Era o locuinta permanenta, fiind ridicata pe trei nivele (caturi) pe un platou ce domina valea Jiului asigurand vizibilitate spre sud in directia Targu Jiu. Cula a fost restaurata in anii 1966-1967 si integrata secţiei de etnografie a Muzeului Judetean Gorj, si anume in cadrul Muzeul arhitecturii populare din Gorj, aflat chiar in Curtisoara, la 10 Km nord de Targu Jiu.

Cula Grecescu (mai este cunoscuta si ca Cioaba-Chintescu) (Siacu, comuna Slivilesti, Jud. Gorj) – Este una din cele mai recente constructii de acest tip. A fost inceputa in 1818 de boiernasul Raducan Cioaba, dupa moartea acestuia, sotia sa Zoita s-a recasatorit cu Marin Chintescu, acesta terminand cula in 1822. Desi este un valoros monument de arhitectura, astazi se afla intr-o stare avansata de degradare si inca nu s-au gasit resursele financiare necesare pentru restaurarea, conservarea si punerea sa in valoare.

Cula de la Cartiu (jud. Gorj) – Are un aspect pitoresc, datorat scarilor de lemn si cerdacurilor care o inconjoara, cula fiind amplasata in apropierea vaii paraului Cărtior, nu departe de valea Jiului. Ea a fost construita de Ceausu Cartianu la sfarsitul secolului al XVIII-lea si a suferit de-a lungul timpului mai multe interventii, obtinand forma unei case, stadiul în care se prezinta si astazi.

Cula lui Tudor Vladimirescu (Jud. Mehedinti) – Este alcatuita din parter si etaj, cu ziduri groase de caramida, cu un turn crenelat si a fost construita in jurul anului 1800. Astazi este muzeu memorial (la 5 km N-E de Drobeta Turnu Severin). Aceasta poate fi, insa, Cula lui Ion Gardeanu, pe care acesta ar fi construit-o pe locul viei lui Tudor Vladimirescu in 1838, insa aceste informatii trebuie verificate. Sursa aici.

Cula Izvoranu-Geblescu (Brabova, jud. Dolj) – Poate fi considerata drept unul din­tre cele mai reusite exemplare, atat ca pro­porrii armonioase, cat si ca incadrare în peisaj. Cerdacul – in consola – domina fatada. Soarta acestei cu­le este mai vitrega decat a precedentelor. O condamnabila neglijenta a statului o pune in pe­ricol, dupa ce zidurile ei masive au re­zistat timp de secole. Deteriorarea in­ve­litorii de sindrila a permis patrunderea pre­ci­pi­tati­i­lor si formarea de fisuri. Struc­tura este in­sa in picioare si starea ei ac­tuala permite refacerea.

Cula Barbu Poenaru (jud. Dolj) – Construita in 1750, cula adaposteste, in prezent, sediul unei scoli din localitatea Almaj, iar la subsol un mic muzeul al comunei.

In zona Olteniei veti mai gasi si alte cule, iar aici si aici am selectat doua articole cu informatii relevante despre istoria si prezentul acestor obiective turistice de valoare pentru patrimoniul nostru national. Pe parcursul acestui an vom face cunoscute mai multe cule si experienta noastra in cursul descoperirii lor.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

3 Comments

 1. Florin Reply

  Într-adevăr ar merita mai multă atenţie aceste cule, sunt o parte din istoria noastră.

  Aţi scăpat din vedere pe cele care cred eu ca sunt de fapt mai cunoscute, cele din Vâlcea, la câţiva kilometri de Horezu: culele de la Măldăreşti (culele Greceanu şi I.G. Duca).

  Am avut ghinionul ca atunci când am mers noi să fi fost un eveniment nefericit care îl reţinea pe ghid şi din acest motiv cula Greceanu era închisă.

 2. i-Tour Blog Post author Reply

  Multumim mult Florin pentru completari. O sa includem si culele mentionate de tine pe o harta la care lucram si pe care ne dorim sa o lansam in cateva saptamani.

 3. Tamara Moise Reply

  Multumim,Florin,suntem patru doamne,ce plecam spre Valcea si,cu siguranta,v0m merge sa vedem culele de la Maldaresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *