Obiective turistice in Piatra Neamt

Pentru ca tot se apropie week-end-ul, astazi va propunem o intoarcere catre oras. Cum sa descoperim Piatra Neamt, in doua zile? Daca acum ceva timp va povesteam despre obiectivele naturale si de agrement ale orasului, pe care le puteti regasi aici, astazi vom vorbi despre obiectivele culturale: case memoriale, muzee unice, biserici si case ascunse printre blocuri.

Putina istorie

Orasul Piatra Neamt este asezat pe terasele raului Bistrita, in Depresiunea Cracau-Bistrita, la o altitudine de 310 – 430 m si e inconjurat de culmile: Cernegura la sud, Pietricica la est, Cozla la nord, Cârlomanu la nord-vest si Bâtca Doamnei la sud-vest. Pe versantul muntelui Cozla se afla Partia Cozla, la care puteti ajunge pe tot parcursul anului cu telegondola, iar iarna si cu telescaunul.

Din punct de vedere istoric, cele mai vechi marturii arheologice provin din epoca de piatra, iar, mai apoi, multe dovezi despre istoria acestei zone se refera la civilizatia geto-dacica, pastrandu-se inca ruinele Cetatii Bâtca Doamnei, pe varful omonim, situata la 4 km sud-vest de oras. Perioada de maxima dezvoltare a fost intre sec. I i.e.n. si I e.n., iar monumentul istoric este, din pacate, accesibil doar arheologic. Mai multe informatii despre cetatea Batca Doamnei puteti gasi in acest articol.  Prima atestare documentara a orasului dateaza din 1431, cand Alexandru cel Bun daruieste Manastirii Bistrita “…o casa a lui Craciun din Piatra”. Asezarea cunoaste o importanta dezvoltare in tinpul lui Stefan cel Mare, cand a fost construita Curtea Domneasca, Biserica “Sf. Ioan” si Turnul-clopotnita. Ulterior, orasul are o existenta tot atat de framantata ca si istoria tarii.

Ce sa vizitam in Piatra Neamt

Zona de maxima atractie este centrul istoric, recent si foarte cochet restaurat cu fonduri europene, care gazduieste Curtea si biserica domneasca din Piatra-Neamt. Acest ansamblu arhitectural alcatuit din Curtea Domneasca, Biserica “Sf. Ioan” si Turnul-clopotnita isi are inceputurile, in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare. Din Curtea Domneasca s-a mai pastrat doar o parte din pivnitele casei domnesti (unde functioneaza Muzeul Curtea Domneasca, inchis temporar pentru reamenajare) si portiuni din zidul de incinta. Biserica, zidita in 1497-1498, monumentala si eleganta, este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada. Turnul clopotnita, construit in 1499 din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce-i subliniază profilul zvelt, are 19 m inaltime. Foisorul de paza a fost adaugat in epoca moderna.

Turnul clopotnita poate fi vizitat, fiecare nivel fiind amenajat spre a va introduce in istoria orasului. Odata ajunsi la ultimul etaj, veti avea o panorama splendida asupra intregului ansamblu medieval si a centrului.

De jur imprejurul turnului va invitam sa descoperiti Muzeul de Arta, gazduit in frumoasa cladire ce dateaza din anul 1930 avand destinatia intiala de scoala primara. Putin mai la dreapta veti intra in luma satului neamteam, in cadrul Muzeului de Etnografie, micut, dar foarte frumos amenajat si ingrijit. Piesa de rezistenta a culturii din Piatra Neamt este, insa Muzeul de Arta Neolitica Cucuteni, unic in Europa si unul din cele mai importante muzee din Romania. Muzeul a fost deschis in anul 2005 si prezinta in jur de 300 de piese din cadrul Culturilor Precucuteni – Cucuteni incluse in categoria “tezaur” a patrimoniului cultural national. Valoarea colectiilor este inemstimabila, reprezentand vase si figurine din lut orginale, ornamentate intr-o tehnica superba si datand de acum peste 7000 de ani.

Ceva mai jos, pe Strada Mihai Eminescu, numarul 10, se afla Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamt, unde pasionatii de istorie pot petrece chiar si cateva ore, si care va va atrage prin varietatea si bogatia expozitiilor.

Dupa o plimbare de cateva minute pe stradute veti ajunge la Muzeul Memorial Calistrat Hogas, situat pe Strada Calistrat Hogas, la numarul 1. Muzeul este adapostit in casa in care a locuit marele carturar, fiind singurul muzeu dedicat lui, iar un tur cuprinzator poate dupa pana la o ora, plimbandu-va prin incaperile casei si prin viata scriitorului.

In plimbarea voastra veti trece pe langa o serie de case si conace boieresti, dintre care Casa Ivascu, situata pe Strada V.A Urechia, pe care o veti recunoaste intrucat are un pridvor asimetric sustinut de cinci coloane de lemn; Casa Lalu, construita in 1912 de constructorul Carol Zane ce gazduieste acum Clubul Copiilor; si Casa Paharnicului, pe care o veti gasi in spatele blocurilor de pe Bd. Mihai Eminescu. Monumentul a fost construit la inceputul secolului al XIX-lea de catre aga Dimitrie Gheorghiadis, paharnicul, pe malul Sipotelor si a fost destinat depozitarii marfurilor ce urmau sa se desfaca la Piatra Neamt si in împrejurimi. Acum, in cladire functioneaza un restaurant.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *