Statuia lui Mihai Viteazul Cetatea Alba Iulia

Obiective turistice in Cetatea Alba Iulia

V-am povestit despre Cetatea Bastionara Alba Iulia, portile cetatii si Muzeul Unirii din Alba Iulia. Iata ce altceva mai puteti vizita sau vedea odata ajunsi aici.

Cum intrati pe Poarta a III-a a Cetatii, in stanga veti avea cladirea fostului Comisariat si a Manutantei, construita în secolul al XVIII-lea, dar care pastreaza detalii arhitectonice anterioare acestui secol. Scopul pentru care a fost construita cladirea a fost acela de depozit pentru armata. In prezent, vechea cladire este frumos restaurata si gazduieste Hotel Medieval. Mergeti inainte si faceti cunostinta cu statuile metalice reprezentand domnite, cavaleri si cu un domn stand pe banca atat de linistit, incat un melc s-a urcat pe genunchiul sau.

In fata veti intalni Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, realizata in bronz de sculptorul Oscar Han, in 1968, si basorelieful reprezntandu-l pe Mihai Viteazul primind omagiile celor trei tari române unite, realizat de Horia Flamandu in 1975, precum si o cladire impunatoare. Aceasta este Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail din Alba Iulia. Catedrala a fost ridicata an secolul XIII, aproximativ in aceeasi perioada ca si Notre Dame din Paris, si este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, imbinand armonios elementele romanice cu cele gotice. Edificiul a fost conceput ca o basilica cu trei nave, transept cu trei abside semicirculare, turn peste careu si doua turnuri pe latura de vest, adaugandu-se ulterior doua nave in zona transeptului.

In interiorul catedralei se afla sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, alaturi de cele ale fratelui sau Johannes Miles, a fiului sau mai mare Ladislau (situate in nava laterala sudica, in dreapta intrarii) si cele ale reginei Isabella si a fiului sau Ioan Sigismund (situate în nava laterala opusa).

Cea mai importanta constructie din epoca Renasterii timpurii din Transilvania este capela “Lazo”, aflata pe latura nordica a catedralei. In interiorul acesteia se afla o bolta cu nervuri gotice tarzii, avand cheia de bolta decorata cu blazoanele unor personalitati transilvanene.   

In partea opusa Catedralei Romano-Catolice se afla Catedrala Ortodoxa a Reintregirii, cunoscuta si cu denumirea de Catedrala Incoronarii,  aici fiind incoronati suveranii Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria, la data de 15 octombrie 1922. Arhitectura catedralei, ridicata intre 1921 si 1923, este inspirata din biserica domneasca din Tirgoviste si se inscrie in curentul romantic initiat in arta romaneasca in ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Ansamblul este impresionant atat prin cladirea catedralei, cu un turn clopotnita inalt de 58 de metri, cat si prin cladirile adiacente si zidul care o inconjoara. Intre cele doua edificii de cult pare a fi o competitie continua.

Urmand aleea principala, descoperim in capat, Poarta a IV-a a Cetatii si ne intoarcem, pentru a vizita si restul cetatii. Ajungem in fata Muzeului Unirii. Peste drum se afla Sala Unirii, cladire simbolica, adanc intrata în constiinta poporului roman. Aici a fost infaptuita una dintre cele mai grandioase acte din istoria sa: Unirea de la I Decembrie 1918. In aceasta sala a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis unirea cu Romania in memorabila zi de 1 Decembrie 1918. In sala principala sunt expuse în original documentele unirii si steagurile cu care delegatii din intreaga tara au venit la marea unire. La demisol puteti vedea o expozitie permanenta de etnografie.   

Ne plimbam inainte, pe aleile cetatii si intalnim fosta biserica a trinitarienilor, acum Biblioteca Bathyaneum. Cladirea este ridicata în stil baroc, edificiul fiind modificat in interior in anul 1780, in vederea destinatiei actuale, aceea de biblioteca, de catre episcopul Transilvaniei, Ignatiu Bathyani(1741-1798).

Ea este cunoscuta în întreaga lume pentru colectiile sale de mare valoare reprezentând manuscrise, incunabule si tiparituri rare, dintre aceste amintim: Codex Aureus(sec. IX), manuscris cunoscut si sub numele de Evangheliarul de la Lorsch, care cuprinde evangheliile lui Marcu si Matei, Psaltirea lui David(sec. XII), Codex Burgundus (sec. XV), Biblia Sacra (sec. XIII), Palia de la Orastie (1582), Biblia lui Serban Cantacuzino (1688), Noul Testament de la Balgrad(1648). In anul 1792 este infiintat aici primul observator astronomic de pe teritoriul tarii noastre.

Urmeaza, pe stanga, Palatul Apor, ridicat în a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Ne intoarcem spre Poarta a treia a Cetatii si descoperim, pe stanga, cladirea impunatoare a Universitatii si pe dreapta o piateta cu doua monumente Monumentul Custozza si Monumentul Losenau ridicate in cinstea soldatilor cazuti in diferite lupte sin secolul al XVIII-lea.

Iata si Harta turistica a Cetatii si orasului Alba Iulia, realizata de echipa i-Tour:

Cetatea Bastionara Alba Iulia ascunde si alte obiective turistice, trasee ale fortificatiilor, bastioane si raveline, despre care vom vorbi zilele viitoare.

Plimbare placuta,

Echipa i-Tour

Sursa info aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *