Biserica fortificata din Bazna

Natura şi istoria au fost darnice la Bazna

Staţiunea Bazna e situată în nordul judeţului Sibiu, la 18 km de oraşul Mediaş şi 70 km de oraşul Sibiu, pitită între dealuri joase şi văi largi, adesea mlăştinoase, ce ascund în subsol zăcăminte de gaz metan şi izvoare minerale.

Localitatea a fost întemeiată la începutul secolului XIV când s-au stabilit aici primii colonişti saşi. În cronologia Baznei, stă îngroşat anul 1672. Într-o zi de toamnă târzie, câţiva păstori ce îşi aveau turmele în apropiere de sat şi-au aprins focul lângă nişte bălţi. Mare le-a fost mirarea când bălţile au luat foc şi flăcări mari pluteau deasupra, asemeni unor stafii; descoperiseră, fără să ştie, gazul metan.

La începutul secolului XIX, medici şi chimişti au sosit tocmai de la Viena pentru a studia efectele sării de la Bazna şi climatul de aici. Curând, a început să crească numărul turiştilor veniţi la Bazna pentru tratamente balneare. În 1843 a fost înfiinţată staţiunea, preluată în 1905 de comunitatea evanghelică care a transformat-o într-o staţiune balneară cunoscută în întreaga Transilvanie.

Apele minerale, nămolul sapropelic, sarea de Bazna, condiţiile climatice prielnice, dar şi peisajul pitoresc sunt câteva din motivele pentru a ajunge la Bazna, pentru întreţinere şi diverse tratamente.

Bazna este o destinaţie potrivită şi pentru cei care doresc să se relaxeze în mijlocul naturii sau pentru amatorii de mişcare, care se pot bucura de drumeţii pe jos sau cu bicicleta pe dealurile cu livezi şi în pădurile de fag ce înconjoară localitatea.

Biserica fortificată

Mereu ameninţaţi de cotropitori, saşii din localitate şi-au construit o biserică pe care au fortificat-o şi unde se retrăgeau în timpul invaziilor. Biserica a fost construită în secolul XV. Un secol mai târziu aceasta a fost fortificată prin adăugarea unui zid de incintă şi a turnurilor de apărare. Intrarea în biserică se face pe sub turnul clopotniţă ce adăposteşte şi astăzi, după aproape şapte secole, trei clopote, toate realizate înaintea reformei. Biserica se remarcă, de asemenea, prin obiectele rare de artă.

Informatiile despre frumoasele localitati si despre obiectivele turistice din judetul Sibiu vi le punem la dispozitie prin bunavointa partenerilor nostri, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu. Iata si harta localitatilor cu biserici fortificate din Transilvania:

Harta biserici fortificate

Descoperire placută,

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Zilele Culturale ale judeţului Sibiu | Valea Târnavelor 8-9 iunie |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *