Muzeul Viei si Vinului Harlau, din Iasi

In octombrie, jumatate de toamna a trecut, strugurii s-au copt, iar mustul, transformat in vin, se va odihni si se va imbogati in butoaie din lemn de esente tari sau in sticle atent depozitate. Procesul prin care strugurii devin vin este unul fascinant, la fel ca si istoria sa, iar Muzeul Viei si Vinului din Harlau, unul dintre obiectivele turistice ale judetului Iasi, ajuta la conservarea si promovarea traditiilor si a obiceiurilor viticole din tara noastra.

Cladirea care adaposteste muzeul se afla in orasul Harlau si este o veche casa boiereasca. Casa Tautu, monument istoric, a fost construita, la inceputul secolului XIX, primul proprietar fiind un „dregator al curtii domnesti care detinea o plantatie viticola la Zagavia”.  Constructia are pereti grosi, de aproape un metru, mai multe incaperi cu ferestre largi si pivnite incapatoare, ce respecta organizarea camerelor.

Muzeul, in forma actuala, a fost inaugurat in anul 2006, dupa un indelungat proces de restaurare a Casei Tautu, si cuprinde piese de mare valoare documentara si etnografica, atat din sfera viticola, cat si a mestesugurilor si istoriei zonei Harlau si este parte a Muzeului Etnografic al Moldovei. Muzeul este organiat ca eseu etnografic al vinului, “inchipuit un han, unde se intalneste toata lumea la un pahar de vin. Am trecut apoi sa prezentam prin modul in care vinul insoteste omul, de la nastere, casatorie, moarte, si, bineinteles, perioada premaritala. Manati de curiozitate, turistii vor putea vedea apoi toate ipostazele muncii in vie.” (Vasile Munteanu, seful Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National Iasi)

Chiar si salile ce adapostesc exponate au denumiri ca “Nasterea”, “Nunta”, “Moartea”, “Hanul” sau denumiri ale obiceiurilor si uneltelor ce insotesc via si vinul. Astfel, in muzeu vom putea observa: costume traditionale din zona Moldovei, cupe vechi din care se bea vin, incaperea unui han, cu toate elementele specifice, interiorul unei case taranesti, unelte necesare lucrului in vie, obiecte folosite la culesul strugurilor, zdrobitoare si unitati vechi de masura a vinului, teascuri, vase din ceramica neagra, rosie si ceramica nesmaltuita, dar si o colectie cu aproape 1000 de sticle de vin, in pivnita.

In incinta muzeului veti mai gasi si un magazin de suveniruri, iar pe tot cuprinsul expozitiilor veti putea fi purtati de un muzeograf, care va va spune povestea vinului si a vietii. Mai multe informatii despre Muzeul Viei si Vinului Harlau, puteti citi pe site-ul sau oficial.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Sursa info si foto aici.

One Ping

  1. Pingback: Din octombrie adunate |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *