Casa Dorna Candreni, Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean se află în oraşul Suceava, fiind localizat într-o zonă plină de istorie, în apropierea  Cetăţii de Scaun a Sucevei şi pune în valoare patrimoniul arhitectonic de factură populară dinŢara de Sus. El reprezintă o adevarată rezervaţie de arhitectură populară, fiind înfiinţat abia în anii 1970. În primii ani au fost achiziţionate şi transferate 11 obiective de arhitectură populară, trei dintre ele fiind reconstruite pe amplasamentul pe care se află şi astăzi, pentru ca, abia dupa 1990 muzeul sa ia amploare. În această decadă muzeul prinde contur si se extinde pe o suprafata de 6 hectare, cuprinzând obiective care reprezintă toate zonele etnografice ale judeţului Suceava. Muzeul Satului Bucovinean s-a deschis în anul 1995.

Imaginea de ansamblu a muzeului reflectă organizarea şi activitatea complexă a unui sat, imaginat ca o sinteză a satului bucovinean. Alături de gospodăriile formate din casă şi anexe, amplasate de-a lungul uliţelor, în vatra satului, ca centru polarizator al vieţii comunităţii, se regăsesc biserica şi clopotniţa din Vama, datând din 1783. Aici, odată cu restaurarea catapetesmei şi organizarea inteioară se oficiază slujbe religioase. Biserica Vama

Muzeul are un patrimoniu de 53 de obiective de arhitectură şi tehnică populară, grupate în două zone. Sectorul aflat în apropierea Cetăţii de Scaun este amenajat pentru vizitare şi cuprinde un număr de 30 de obiective dintre cele mai diverse: case tradiţionale din lemn, anexe gospodăreşti, instalaţii tehnice populare, ateliere meşteşugăreşti, construcţii comunitare. În statul bucovinean întâlnim crâşma din Şaru Dornei şi instalaţii tehnice populare, dintre care:

-o moară de apă din zona Mănăstirii Humor
-un atelier de oral din Marginea
-un darac din Vama: adăposteşte două maşini tradiţionale de prelucrat lâna
-o oloiniţă din Volovăţ: un atelier tradiţional de obţinere a oloiului (ulei nerafinat)

Casa Dorna Candreni, Muzeul Satului Bucovinean

Meseriile şi meşteşugurile sunt reprezentate în ateliere specifice cum ar fi: atelierul de olar organizat în casa din Marginea, atelierul de lingurar din casa Vicov, urmând ca pe măsură ce vor fi ridicate şi alte gospodării, să-şi găsească locul şi ateliere de ţesut, încondeiat ouă, cojocărit. Toate aceste ateliere lucrative ridicate în muzeu sunt dotate cu inventarul specific fiecărui meşteşug, aici putându-se învăţa tehnicile de lucru tradiţionale, fiind folosite ca ateliere-şcoală pentru copii sau turişti. De asemenea, cuptoarele, sobele se regăsesc în muzeu într-o bogată varietate de tipuri; mobilierul tradiţional, textilele de interior, piesele de port popular completează imaginea civilizaţiei tradiţionale bucovinene.

Inedit pentru Muzeul Satului Bucovinean o constituie reprezentarea vieţii spirituale a ţăranului prin marcarea riturilor de trecere. În Casa Straja sunt expuse obiecte de recuzită pentru ritualul de botez, iar în Casa Cacica este marcat ceremonialul de înmormântare, astfel evidenţiindu-se cele două praguri ale vieţii.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Sursa info şi foto aici.

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *