Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia se numara printre cele mai importante institutii muzeale din Romania, atat din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Muzeul este adapostit in Cladirea Babilon, incepand din 1968, care prin bogatia plastica a fatadelor reprezinta cel mai important monument de arhitectura romantica din oras. Cladirea este situata in incinta Cetatii Alba Carolina, are 2 etaje si peste 100 de incaperi unde se afla expozitia de baza, depozitele, biblioteca si laboratoarele de restaurare. La origine Cladirea Babilon a avut destinatie militara, fiind construita intre 1851 si 1853.

Istoria muzeului si exponate

Inceputurile institutiei sunt legate de “Societatea de istorie, arheologie si stiinte naturale din judetul Alba”, infiintata in 1887, care a inaugurat primul sediu al muzeului in actuala cladire a Scolii generale nr. 3, unde au fost adapostite peste 1000 de piese arheologice si numismatice. Colectia a sporit prin activitatea remarcabila a primului director, Adalbert Cserni, care pana la moartea sa in 1916, a efectuat ample cercetari arheologice in diverse puncte ale orasului, editand totodata primele 18 fascicule din publicatia muzeului.
Dupa Unirea Transilvaniei cu Romania din 1918, muzeul a beneficiat de sprijinul societatii “Astra”, fiind mutat in aripa nord-estica a complexului Catedralei Ortodoxe si inaugurat la 20 mai 1929 sub numele de Muzeul Unirii, colectia sporind cu numeroase piese legate de revolutia din 1848 dar mai ales de actul Marii Uniri.

O veritabila renastere a muzeului are loc in 1938, cand Nicolae Iorga il numeste director pe profesorul Ion Berciu, o personalitate erudita si dinamica, care va sti sa utilizeze cu eficienta resursele financiare, atat prin cercetarile arheologice dar mai ales prin fondarea revistei muzeului “Apvlvm” in 1939.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu instaurarea dictaturii comuniste, la conducerea muzeului ajung figuri obscure, urmandu-se astfel principiul antiintelectualist, care a ramas una dintre caracteristicile fundamentale ale politicii culturale din Romania pana in 1989. In 1958 fosta Casa a Armatei, care includea istorica Sala a Unirii, trece in administrarea muzeului.

Aniversarea semicentenarului unirii Transilvaniei cu Romania in 1968 la Alba Iulia, a determinat transformarea si restaurarea cladirii “Babilon”, datand din 1853, care va adaposti noi sectii expozitionale, institutia primind numele de Muzeul de Istorie Alba Iulia. Un nou moment aniversar, cel din 1975, cand la Alba Iulia se celebrau 375 de ani de la prima unire realizata de Mihai Viteazu, si 2000 de ani de existenta a orasului, a prilejuit reorganizarea completa a expozitiei de baza a muzeului, intr-un circuit continuu ce cuprindea parterul, etajul I si II ale cladirii “Babilon”, institutia revenind la denumirea de Muzeul Unirii.

Accentuarea cultului personalitatii lui Ceausescu incepand cu anii ’80 va marca si destinul muzeului albaiulian, in 1987 cadre ale Muzeului de Istorie al P.C.R. si ale Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste procedand la o radicala revizuire ideologica a expozitiei, ale caror urmari nu vor putea fi decat partial inlaturate dupa 1989.

In acest moment Muzeul Unirii din Alba Iulia adaposteste piese de o valoare inestimabila, inecand din perioada preisorica si pana la cea moderna. De asemenea, aici sunt gazduite toate vestigiile istorice descoperite recent de arheologi in Cetatea Alba Iulia, expozitii temporare si expozitii particulare. Din pacate, muzeul pastreaza inca aerul trasformarilor comuniste. Speram, insa, ca pana la aniversarea centenarului Marii Uniri, in 2018, vor fi fost facute demersurile necesare pentru renovarea si reconditionarea intregului ansamblu.

Program vizitare si bilete

Orar: Marti – Duminica 10.00 – 17.00 (1 iunie – 1 septembrie: 10.00 – 19.00)

Tarife intrare: adulti – 7 lei, copii, studenti si pensionari – 3,5 lei

O vizita cu inspiratie,

Echipa i-Tour

Sursa info aici.

Share

One Ping

  1. Pingback: Obiective turistice in Cetatea Alba Iulia |

One Comment

  1. Stefan Reply

    In fiecare an este inchis intre 22 decembrie si 7 ianuarie.
    Si sunt foarte multi turisti in oras.
    Sunt deschise in Sibiu si Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *