Muzeul Național al Petrolului din Ploieşti, unic în România

Muzeul Petrolului a fost inaugurat în anul 1961, la Ploieşti, ca formă de recunoaştere a importanței oraşului în cadrul industriei petroliere din România. Muzeul deține un patrimoniu bogat, estimat la peste 8.000 de piese.

Muzeul este găzduit de un frumos edificiu, el însuşi o atracție turistică a oraşului Ploieşti, care a permis amenajarea sălilor de expoziție, având şi o curte generoasă, transformată în expoziţie în aer liber.

Printre cele mai importante exponate enumerăm:

  • hecnă (un fel de găleată mare) acţionată de cal;
  • macheta primei instalaţii de foraj mecanic folosită în România;
  • macheta „fabricii de gaz” din 1856 a fraţilor Mehedinţeanu de la bariera Râfov;
  • unelte şi lămpi de miner din secolul al XIX-lea; felinare cu petrol din Bucureşti – primul oraş din lume iluminat cu petrol în 1859;
  • utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea;
  • panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu (considerat fondatorul petrochimiei românești și universale), şi aplicat în întreaga lume;
  • istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor;
  • hărţi geologice, mostre mineralogice, diplome, medalii, fotografii aparţinând unor personalităţi din domeniu: Gregoriu Ştefănescu, Grigore Cobălcescu, Ludovic Mrazec, Valeriu Patriciu, Ion Tănăsescu, Virgiliu Tacit, Ion Basgan, Andrei Dragulănescu, Lazăr Edeleanu, Nicolae Debie.

Pe lângă expoziţia permanentă Muzeul deţine şi  un important fond de documente,  care oferă un bogat material pentru studii, comunicări, cercetătorilor din domeniu  precum şi  colecţii de arheologie, artă plastică prezentate  publicului larg  sub formă de expoziţii temporare. De asemenea, în incinta muzeului se pot organiza o serie de lecții pentru copii cuvârste cuprinse intre 6 şi 18 ani, susținute de echipa de muzeografi.

Din anul 2017 Muzeul Petrolului a trecut sub administraţia Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova şi a fost redeschis vizitării în februarie 2018.

Adresa: Ploieşti, Str. Dr. Bagdasar, nr. 8, Prahova (Pentru a vedea unde se afla intra aici.)

Tel: 0244.597.585, 0371.400.670

E-mail: office@muzbioph.ro

Website: www.muzbioph.ro

FacebookMuzeul Petrolului

Program: Muzeul poate fi vizitat de marți, până duminică între orele 9.00-17.00.
Luni închis

Tarife: Individual : 6 Lei; Grup organizat: 4 Lei (minim 10 persoane)
Gratuit: 
Persoanele defavorizate, persoanele cu dizabilități, copiii cu vârsta până la 3 ani, copiii din centrele de plasament, persoanele din rețeaua muzeală și cei care posedă legitimații ICOM

Taxa foto amator 10 lei, taxa foto profesională: 100 Lei; taxa filmare amator 10 lei, taxa filmare profesională 100 lei

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Sursă info şi foto: aici și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *