Muzeul Marinei Romane

Muzeul este situat langa Portul Constanta, pe Strada Traian si este adapostit de o cladire construita in anul 1909, cand la Constanta a fost infiintata Scoala Superioara de Marina, prima institutie de invatamant superior din Dobrogea.

Astazi, Muzeul Marinei Romane prezinta in ordine cronologica istoria marinei militare si comerciale din Romania, de la simpla luntre cioplita in trunchi de copac, pana la navele moderne de astazi.

Evolutia navigatiei in antichitate este ilustrata cu ajutorul unor harti in piatra, mulaje de pe Columna lui Traian, machete de corabii grecesti si romane, ancore originale, amfore etc. Mai sunt prezentati luptatori daci si romani in marime naturala sub forma unor manechine foarte bine executate. Perioada medievala este reprezentata de doi mari conducatori: Mircea cel Batran si Stefan cel Mare. Apartinand acestei perioade este expusa o macheta a “panzarului moldovenesc” – corabie construita in tara noastra, si o “monoxila” – mijloc traditional de navigatie pe Dunare si raurile mai mici, construita din trunchiul unui singur copac – datand din secolul al XV-lea.

De asemenea, mai sunt expuse truse de navigatie originale. O sectiune separate in cadrul muzeului este colectia de navomodele, care cuprinde 150 de machete ale navelor civile si militare care au facut parte din flota romaneasca de-a lungul timpului. Printre ele, pot fi admirate machetele bricului “Mircea”, a crucisatorului “Elisabeta”, a pasagerelor “Carol I” si “Principesa Maria” etc.

Colectia de ancore si timone este prezenta in intreg muzeul. Sunt expuse ancore din lemn, fier si otel. Cea mai veche timona din muzeu este cea de pe Crucisatorul “Elisabeta”, construit in Anglia in anul 1888.

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *