Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, situat pe Strada Monetăriei şi găzduit în vechea clădire a monetăriei oraşului, a fost inaugurat, cu denumirea de Muzeul orăşenesc Baia Mare, în primul deceniu al secolului al XX-lea (19 iunie 1904). Muzeul băimarean avea un patrimoniu consistent alcătuit din colecţii de „obiecte vechi”, mărturii materiale ale diferitelor domenii de activitate, de la piese preistorice până la obiecte şi documente aparţinând perioadei moderne. Unele dintre aceste obiecte se regăsesc în patrimoniul actual, îmbogăţit şi diversificat prin achiziţii şi donaţii făcute de-a lungul timpului.

Expozitia muzeului este pusă în valoare în spaţiile generoase ale fostei monetării a oraşului, edificiu monument istoric din secolul al XVIII-lea.

Expoziţia de arheologie, intitulată “Comori ale epocii bronzului din nordul Transilvaniei”, prezintă materiale care provin din săpături arheologice, din cercetări sistematice, dar şi din câteva descoperiri întâmplătoare, toate importante pentru a cunoaşte fenomene derulate pe parcursul unei lungi perioade de timp.

Vestigiile descoperite la Oarţa de Sus într-o impresionantă amenajare cultică realizată de purtătorii culturii Wietenberg în prima jumătate a mileniului II î.Hr. vin să completeze imaginea vieţii spirituale a acesteia şi oferă posibilitatea cunoaşterii mai profunde a culturii lor materiale.

Un loc important îl ocupă piesele ce aparţin culturii Suciu de Sus, cultură apărută în bazinul Tisei superioare la mijlocul mileniului II î.Hr. şi care se deosebeşte de altele printr-o ceramică de factură aparte (piese de cult, statuete antropomorfe şi zoomorfe), prin ornamentaţia bogată şi motivele decorative spiralo-geometrice, unele preluate din ornamentica lemnului.

O categorie aparte o formează piesele din metal, din bronz şi aur, foarte rar din argint, precum şi obiectele care au servit la confecţionarea lor. Prezente în aşezări şi necropole, dar mai ales în depozite şi tezaure, unele dintre aceste obiecte sunt expuse în cadrul expoziţiei de arheologie, creionând, alături de ceramica spectaculoasă prin forme şi motive, imaginea unor civilizaţii străvechi.


Cu un regim special de acces al publicului, Tezaurul cuprinde: obiecte laice şi de cult din aur şi argint datând din epoca bronzului, descoperite la Oarţa de Sus şi Lăpuş (brăţări de aur masiv, cca. 1500 î.H., inele de buclă, cca. 1500 î.H., inele şi perle); tezaure monetare descoperite la Oarţa de Sus (monede romane), Baia Mare (ducaţi, guldeni, florini etc.), Remeţi, Arduzel, Budeşti, Berchez. Sunt expuse piese provenind din fondul vechi şi din achiziţii mai recente aparţinând perioadei cuprinse între secolele XVIII-XX: potir de argint dăruit de Ştefan Cantacuzino mănăstirii Biserica Albă, datat 1715, monede româneşti din timpul regelui Carol I, obiecte de uz casnic.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie este printre puţinele muzee care a deschis pentru publicul vizitator o foarte bine documentată expoziţie de istorie a sportului maramureşean în perioada 1900-2000 (ziare locale în manuscris, afişe, trofee, medalii şi diplome sportive, în contextul unei bogate oferte informaţionale).

Muzeul deţine şi o expoziţie permanent de ceasuri intitulată „Ceasul şi Timpul” ce pune în valoare peste 250 de ceasornice. Colecţia a fost iniţiată în anii 1974-1975, dezvoltându-se prin achiziţii şi donaţii. Colecţiile mari în care se înscriu piesele din expoziţie sunt: pendule de perete şi postament, ceasuri de masă, de mână şi de buzunar, orologii de turn. Cea mai veche piesă aflată în expunere este o pendulă de perete cu cadran astronomic, din perioada revoluţiei franceze din 1789.

Ceasul si Timpul

Adresa muzeu: str. Monetăriei, nr. 1-3, Baia Mare, Maramureş, ROMÂNIA

Telefon: 0262-211924

Email: muzeumm@yahoo.com

Program de vizitare:

Marţi – Vineri: 8.30 – 16
Sâmbătă – Duminică: 10 – 14
Luni: închis

Program vizitare Tezaur:
Joi: 10 – 14

Program de vizitare BASTIONUL MĂCELARILOR:
Marţi – Vineri: 10 – 15
Sâmbătă – Duminică: 10 – 14

Tarife:
Adulţi: 5 lei/persoană
Copii, preşcolari, elevi, studenţi, pensionari: 2 lei/persoană
Tezaur: 2 lei/persoană
Programe de educaţie muzeală: 3 lei/persoană/activitate
Taxă audio ghid: 3 lei/audio ghid
Taxă foto: 5 lei/aparat foto
Taxă video: 10 lei/persoană.

Extra info: Casa de bilete şi standul muzeului se închid cu 30 de minute înainte de închiderea muzeului. Biletul de intrare este valabil întreaga zi. Garderoba este obligatorie pentru bagajele de mari dimensiuni, umbrele, etc.

Descoperire frumoasă,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *