Muzeul de Artă Populară Constanţa

Ideea de etnografie în Dobrogea este relativ recentă, datand din anii ’60, iniţiativa elaborării sale fiind legată de efortul unor colective din muzee, cum ar fi, Muzeul Satului Bucuresti, Muzeul de Artă Populară Bucureşti, Muzeul Brukental Sibiu, animate de dorinţa întregirii hărţii etnografice a ţării cu singura pată albă existentă în spaţiul lor expoziţional, respectiv Dobrogea.

Astfel, colectivul condus de Gheorghe Focşa (Muzeul Satului Bucureşti), după campanii de cercetare privind arhitectura dobrogeană, a reuşit să transfere două gospodării specifice zonei (Ostrov si Jurilocva) precum şi elemente de tehnică populară (mori de vînt de la Sarichioi, Enisala, Valea Nucarilor – Tulcea).

Au urmat alte campanii care au vizat alcătuirea inventarului specific fiecărei gospodării (textile, vase de uz gospodăresc, de ceremonial, piese de port popular, etc.). În acelaşi timp cercetătorii etnografi sibieni s-au arătat interesaţi de instalaţiile tehnice ţăraneşti şi au transferat de pe pământul dobrogean, diverse tipuri de mori de vânt, unele cu etaj si balcon, din nordul Dobrogei – Enisala, Dunavat, Frecaţei, altele cu aripi din pînză, din sudul Dobrogei – Curcani, şi o fîntîna cu vîrtej pe tracţiune animală – Chirnogeni, piese unice prin individualitate, pentru România. Pe de altă parte colectivul Muzeului de Artă Populară Bucuresti, condus de Tancred Banăţeanu a reuşit să completeze cercetarea etnografică cu achiziţionarea unor obiecte de creaţie populară aparţinînd populaţiei româneşti dar şi etniilor Dobrogei.

Clădirea care adăposteşte Muzeul de Artă Populară din Constanţa dateaza din 1893 şi este monument de arhitectură. A fost restaurată în 1973, 1978 şi 1989 şi cuprinde colecţii de artă populară: ceramică, icoane pe lemn şi sticlă, metal, port popular, scoarţe, ţesături, textile, podoabe. Obiectele pentru uz gospodaresc din ceramică, lemn, metal se caracterizează printr-o mare bogăţie tipologică. Tesaturile de interior – ştergare, feţe de masă, cearşafuri, aşternuturi de pat, feţe de pernă (din bumbac, borangic şi lână) – sunt de o mare bogăţie ornamental. Motivele florale, vegetale, zoomorfe, antropomorfe, alternate cu dungi de lăţimi diferite crează compozitii ornamentale specific Dobrogei.

Muzeul este situat aproape Piaţa Ovidiu, pe B-dul Tomis nr. 32. Telefon : 0241/616.133
Program : 9:00 – 20:00 (vara); 10:00 – 18:00 (iarna)

Descoperire placută,

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *