Muzeul de Arta din Constanta

Muzeul de Arta din Constanta a fost infiintat pe baza colectiei de pictura si sculptura, provenita de la Pinacoteca Primariei orasului Constanta, si prin achizitii si donatii facute de artisti precum Marius Bunescu, Ion Jalea, Boris Caragea. Muzeul a fost infiintat in 1960, iar sediul era, pe atunci, pe Strada Muzeelor. Dupa cutremurul din 1977, insa, a urmat o perioada incerta pentru colectiile fostului muzeu, intrucat cladirea se prabusise. Directorul de atunci al muzeului, Florica Cruceru, a reusit sa construiasca o alta cladire, impotriva directivei comuniste, sub titulatura de “Sala de sport cu functiuni multiple”.

Obiectele sunt expuse pe trei niveluri ale celor doua cladiri, legate intre ele; prima constructie datata 1895, avand elemente de decoratie exterioara in stil neoclasic, cealalta, moderna, a fost ridicata intre 1980 – 1982 cu ajutorul istoricului de arta si directorului de atunci, Florica Cruceru. In interiorul muzeului sunt puse in valoare lucrari de referinta semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu si Ioan Andreescu. Stefan Luchian este prezent cu cateva naturi moarte cu flori. Expunerea parterului muzeului este completata cu opere semnate de mari sculptori ai aceleiasi epoci: Ioan Georgescu, Stefan Ionescu Valbudea, Friederic Storck, Dimitrie Paciurea.Tot aici pot fi intalnite portrete mici si compozitii semnate de Ion Jalea, Cornel Medrea si de alti sculptori , portrete si peisaje intr-o suita de opere semnate de Camil Ressu, Sabin Popp, Ion Theodorescu Sion si altii. La demisol sunt expuse lucrari tematice despre Dobrogea si Cadrilater.

Muzeul de Arta Constanta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puteti descarca gratuit de aici albumul “Constanta Primul pas in lunga ta calatorie”, ce prezinta toate monumentele orasului Constanta.

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *