Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov

Muzeul Civilizatiei Urbane, Brasov

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului este o sectie a muzeului de entografie Brasov si a fost deschis oficial pe 8 septembrie 2009. Muzeul se afla vizavi de galeriile comerciale Corona, in Piata Sfatului nr. 15 si este un proiect-pilot in Romania atat prin tematica propusa cat si prin constructia expunerii in functie de nivelele cladirii care datorita transformarilor in timp, poate sustine un discurs muzeal bazat pe o succesiune cronologica (sec. XVII, sec. XVIII, sec. XIX, sec. XX). Acesta poate fi parcurs pe verticala descoperind elemente de civilizatie corespunzatoare fiecarei perioade istorice pe masura ce vizitezi subsolul, parterul si etajele.

Piata Sfatului Brasov

Conceptul de baza isi propune sa ilustreze modul de viata al locuitorilor intr-un spatiu urban, cu preocupari cotidiene specifice dar si contextualizarea sa geografica din punct de vedere al legaturilor comerciale si economice cu Orientul si Occidentul in decurs de 3 secole.

Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov

Spatiile muzeale propuse vor ilustra segmente de comportament urban dispuse pe nivele ale cladirii care vor coincide cu etape istorice distincte. De ex. subsol – pivnita de marfuri de epoca sec XVII, spatiu pentru expunere lapidariu; parter – spatii comerciale reconstituite apartinand sec. XVIII – han, pravalie cu marfuri, pravalie cu mirodenii. Nivelul 1 – spatiu de locuit reprezentativ pentru oraseni (sufragerie si camera copilului), ateliere de modiste, atelier de fotograf, shop pentru suveniruri. Nivelul 2- spatiu multifunctional pentru expozitii tematice, desfasurare de conferinte, colocvii. Proiectul functioneaza intr-un spatiu muzeal modern intr-o cladire istorica din centrul vechi al Brasovului – monument de arhitectura sec XVI – XVIII.

Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului a obtinut premiul Comitetului Roman ICOM acordat pentru anul 2010. Acest premiu recunoaste valorificarea moderna expozitionala de exceptie a monumentului istoric restaurat, cat si conceptia tematica inedita pentru muzeele din Romania.

Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Sursa foto aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *