Muzeul Chihlimbarului, Colti, judetul Buzau

Chihlimbarul, sau ambra galbenă, este o rasina translucida, formata din mai multe specii fosilizate de pini, colorata mai ales in nuante de galben si care s-a format acum 50-60 milioane de ani. In interiorul pietrelor se gasesc deseori fosile animale sau vegetale, furnici, paianjeni, frunze, etc. Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zona Buzăului, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestui mineral au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980. Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când se începe şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, se întocmeşte un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi se demarează acţiunea de colecţionare a unor pepite, instrumente şi unelte folosite de localnici, dar şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.

Predomină documente, fotografii, unelte (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, ţigarete) care ilustrează activitatea de prospectare, exploatare şi prelucrare a ambrei.

În patru încăperi şi în pridvorul de la etajul clădirii sunt expuse obiecte de etnografie şi artă populară ce reconstituie realitatea locuinţei, modul de viaţă şi ocupaţiile tradiţionale ale căutătorilor şi prelucrătorilor de ambră – creşterea animalelor, agricultura, pomicultura, munca la pădure. Sunt expuse piese decorative (macat, foaie de perete, batiste, ştergare), de port şi mobilier, de ţesut (piepţini pentru lână şi cânepă), uz casnic şi păstorit (opinci, glugi, trăişti de merinde, dăsagi din păr de capră), cât şi unelte agricole (plug din lemn, coase, sape, seceri, săpăligi).

Acess:

DN10 Buzau – Brasov, pana in localitatea Patarlagele, dupa care se parcurg pe drumul judetean Valea Sibiciu-Colti 13 km.

Program de vizitare:

–          in perioada de vara (1 mai-30 sept.)

Luni, Marti – inchis

Miercuri – Duminica: 10-18

–          in perioada de iarna (1 oct.- 30 apr.)

Luni, Marti – inchis

Miercuri – Duminica: 9-17

Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul Muzeului Judeţean Buzău sau la numărul de telefon:  0238-522770.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Sursa info si foto Travel Buzau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *