Museums Meet Museums, 11-12 octombrie, București

Museums Meet Museums este un seminar muzeal internațional, care dorește să corecteze deficitul dramatic de astfel de evenimente în această parte de est a Europei. Proiectul este coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cei care aduc sute, poate chiar mii de vizitatori in muzeele din țară, în fiecare an, la Noaptea Muzeelor.

Fiecare ediție se organizează anual în jurul unei teme de maximă actualitate pentru muzeologia românească și caută să invite la București reprezentanți proveniți din rândul muzeelor iconice ale lumii, curatori, experți muzeali, teoreticieni ai domeniului care au devenit surse generatoare de soluții, tendințe și inovație pentru o lume a muzeelor despre care credem cu convingere că poate schimba societatea și chiar viețile oamenilor.

Titlul sub care se va înâmpla a treia ediție este unul atractiv: ”Curatorii de minuni și drame” care ne ajută să explorăm ultimele inovații curatoriale, cele mai inteligente forme de colaborare cu mediul creativ și de atragere a publicului, în toate posibilitățile sale. Toate aceste aventuri muzeale vor fi de-construite și împărtășite la București, în Sala Mater a Nod Makerspace, în perioada 11-12 octombrie 2019, în cadrul unor ateliere de lucru atipice, coordonate de adevărați ”influenceri” proveniți din muzee iconice, vizionare sau controversate ale Europei.

Invitații vor proveni din rândul marilor muzee ale Europei precum Louvre, Rijksmuseum sau Victoria and Albert Museum Londra (V&A), ori din rândul unor muzee de nișă, foarte premiate în ultimii 3 ani pentru inovația adusă în zona curatorială – cazul Childhood War Museum din Bosnia (despre drama asediului orașului Sarajevo) și Museum of Broken Relationships din Croatia (despre dramele-clișeu din relațiile umane). Seria de prezențe importante va fi întregită cu două dintre cele mai în vogă muzee de artă contemporană – MUDAM Luxembourg și Barcelona. Ne vom bucura de prezența House of European History din Bruxelles, muzeul Parlamentului European recent deschis, primul care abordează integral o istorie a Europei privită din perspectivele sale evolutive cele mai controversate, mai dramatice sau mai luminoase.

De asemenea, un atelier îl dedicăm unui apreciat model curatorial autohton, cel al Studioului de Arhitectură Zeppelin, cu proiectul noului Muzeu Anton Pann din Bucuresti. Într-un final, muzeografi ai cinci muzee din țară vor prezenta împreună experiența de învățare unică pe care au trăit-o, în calitate de participanți, în cadrul uneia dintre prestigioasele tabere muzeale internaționale, coordonate de Nina Simon, în California, SUA.

Oana, Despina, Andreea, Simona și Mirela sunt un grup de muzeografi care au participat la o experiență extraordinară în SUA, la 2018 Museum Bootcamp, coordonat de cel mai mare ”key-influencer” din lumea muzeelor, Nina Simon. Oana Enășel lucrează în departamentul de marketing al Muzeului Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” și doctorand cu o lucrare care tratează inovația în muzee. Despina Hașegan este muzeograf, specialist în educație, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, cu o experiență de peste 10 ani în domeniul educației muzeale și al proiectelor culturale. Andreea Drăghicescu este responsabil comunicare și relații publice în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române, iar în prezent coordonează programul cultural Kunsthalle Bega (Fundația Calina, Timișoara). Ada-Simona Biriș este educator muzeal, șef departament relații publice la Muzeul de Artă Vizuală Galați, cu o experiență de 20 de ani în activitatea muzeală și de organizare de evenimente în cadrul muzeului. Mirela Iancu este, deopotrivă, director al departamentului de marketing al Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu și responsabil cu proiecte culturale în cadrul aceleași instituții.

Proiectul național de informare şi promovare turistică i-Tour este partener media al evenimentului şi pregăteşte o serie de articole despre ce şi cum se poate inova în muzeele din România, pentru a atrage mai mulți vizitatori şi adeschide universul cunoaşterii şi al curiozității în cei mai tineri dintre ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *