Muntele Mic, statiunea montana din Caras-Severin

Muntele Mic este o statiunea montana situata la poalele versantului sudic al Muntilor Tarcu, la o altitudine de 1525 m, in judetul Caras-Severin.

In anii ’30 ai secolului trecut, incep sa fie construite aici cateva facilitati de cazare, unele dintre ele existand si azi. Asa se va dezvolta turismul in aceasta zona. In aceeasi perioada se introduce electricitatea, prin construirea unei mici centrale hidroelectrice, si o conexiune la reteaua telefonica. In anii ’40, Muntele Mic era deja considerata cea mai moderna statiune montana a României.

In vara lui 1936 este inaugurat monumentul eroilor banateni: Crucea de pe Muntele Mic. Monumentul, realizat din opt tulpini de brad donate de Comunitatea de Avere, avea o inaltime de 25 m si era iluminat pe timp de noapte cu patru reflectoare. Crucea era vizibila, in noptile senine, din cupola Catedralei din Timisoara. In 2004 vechiul monument este inclocuit cu o noua cruce, cu structură din metal şi iluminată feeric în timpul nopţii.

Telescaun Muntele Mic

Incepand cu ani ’60 dezvoltarea infrastructurii din zona ia amploare. Sunt inaugurate noi partii, teleschiul (1962) si telescaunul ce face legatura cu Valea Craiului (1976). Sunt ridicate noi facilitati hoteliere, restaurante si pensiuni turistice ce asigura cazarea turistilor in statiunea.

Accesul in Muntele Mic se face pe soseaua DJ608A, care trece prin satele Zervesti, Turnu-Ruieni si Borlova. De la Borlova se ajunge la statia telescaunului din Valea Craiului (altitudine 773 m). Telescaunul are o lungime de 3492 m (cel mai lung traseu din tara) si o diferenta de nivel de 799 m si faciliteaza accesul pe Muntele Mic pe perioada de iarna. Vara accesul se face pe tronsonul de drum, reabilitat in anul 2006, Valea Craiului-Muntele Mic.

Inconjurata de munti, aer curat cu influente mediteraneene ale climei, privelisti unice, o flora si o fauna bogata, izvoare reci, este locul potrivit pentru a evada din existenta cotidiana a fiecaruia dintre noi.

Iarna Muntele Mic este una din statiunile privilegiate din tara, deoarece zapada tine chiar si 180 de zile pe an. Temperaturile scazute inregistrate iarna fac posibila practicarea sporturilor de iarna din luna noiembrie pana in luna mai. Grosimea stratului de zapada are in medie 1 metru.

Partii schi Muntele Mic

Partiile de schi din Muntele Mic

Partiile de schi au grade diferite de dificultate, instalatiile de cablu, nocturna, ospitalitatatea cabanierilor si peisajele incantatoare ofera turistilor o vacanta de neuitat.

Partia Borlova I / Borlova II, deservite de teleschi Borlova I-II
– grad de dificultate: mediu; lungime: 2 X 1000 m
– altitudine la plecare: 1686 m, altitudine la sosire: 1564 m

Partia Sub Telescaun, deservita de telescaun (canton 2)
– grad de dificultate: mediu; lungime: 2500 m
– altitudine la plecare: 1560 m, altitudine la sosire: 1150 m

Partia Nordica, deservita de teleschi Nordica
– grad de dificultate: mediu; lungime: 1200 m
– altitudine la plecare: 1780 m, altitudine la sosire: 1520 m

Partia Valea Soarelui, deservita de teleschi Felix
– grad de dificultate: mediu; lungime: 1400 m
– altitudine la plecare: 1700 m, altitudine la sosire: 1520 m

Partia Maloasa – drum schiabil (ski weg), deservita de telescaun
– grad de dificultate: usor; lungime: 12 km
– altitudine la plecare: 1780 m, altitudine la sosire: 800 m

Distractie placuta la Muntele Mic!

Echipa i-Tour

Sursa info si foto aici.

Share

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *