Moara veche Hosman albastru

Moara Veche din satul Hosman, judetul Sibiu

Povestea morii

Odata ajunsi in zona Sibiului va invitam sa vizitati si unele dintre satele sasesti ce-l inconjoara. Hosman, de exemplu, este un sat sasesc tipic al Vaii Hartibaciului, ce ascunde ca si satele vecine unul din ultimele peisaje medievale autentice ale Europei: pajisti inflorite, paduri si fanete intinse pe dealurile domoale si biserica fortificata ce domina panorama proiectata pe un fundal mereu schimbator oferit de Muntii Fagaras in departare.

In acest peisaj ce isi duce viata cu discretie, Moara Veche este o pata de culoare. Ea reprezinta valorificarea peisajului cultural specific si se constituie intr-un centru educativ care include elemente functionale ale vietii mesesugaresti din Hosman: moara, brutaria si fieraria.

Moara Veche Hosman

Brutarita de la Hosman

In partea din fata a cladirii, pe vechea locuinta a morarului, a fost amenajata o brutarie traditionala si un cuptor de coacere a painii pe lemne. Luiza, brutar cu traditie in familie, prepara specialitati precum painea cu seminte si painea cu cartofi, ambele si in varianta bio, ce pot fi cumparate si in Sibiu de la Biocoop, asociatia producatorilor ecologici din zona.

Painea facuta cu pricepere si migala este preocuparea preferata a Luizei, brutarita din Hosman cu retete din cele mai felurite:

‘Fiecare clipa a vietii mele este legata de viata satului, ma duc la arat sau la cosit, coc paine. Am invatat meseria de brutar de la tatal meu, care la randul lui a invatat de la bunicul. Este o meserie cu traditie in familia noastra si o pretuiesc foarte mult.’

Moara si fieraria

A doua cladire a acestui ansamblu cultural viu este compusa din moara si din fierarie. Partea morii contine un circuit simplu pentru macinat porumb si un circuit complet pentru macinat grau cu elevatore, sisteme de curatat semintele si o sita (fabricata in 1920 la Brasov). Tot aici se afla, intr-un spatiu separat vechiul motor “Langen & Wolf”, adus la Hosman dupa al II-ea razboi mondial. Fieraria mai dispune de un atelier cu cateva din sculele necesare oferite de Asociatia “Casa calfelor Sibiu”, precum si o batoza istorica nefunctionala.

La fel ca si moara, fieraria a fost renovata pe vechiul ei amplasament. Aceasta are rol demonstrativ si in plus, cum nu exista nici o fierarie publica in sat, aceasta are si rol practic pentru comunitate.

Sura culturala

Sura gospodariei a fost amenajata pentru a gazdui mici evenimente educative (wokshopuri, prezentari) si evenimente culturale promovand modelul “surilor culturale” din societatile occidentale. Aceasta pastreaza aspectul traditional inclusiv la nivelul mobilierului. In plus, ea este echipata cu sonorizarte moderna, ecran si videoproiector.

Magazinul morii

Magazinul morii vinde bunataturile de patiserie si painea coapta in brutarie. Intr-un decor autentic, realizat cu migala prin restaurarea unui mobilier specific de magazin de la Altana, magazinul adaposteste si mici suveniruri ale mesterilor din zona. Tot aici sunt disponibile materiale de prezentare ale zonei, posibilitati de cazare in sat si trasee de vizitare din programul inaugurat in 2007, Calatorind printre Culturi pe urmele lui Samuel Brukenthal.

Cultura si tehnica

Moara de macinat grau cu pietre a apartinut unui morar roman. Actionata printr-un motor alimentat cu benzina foarte vechi, ea a functionat mai multe decenii pastrand vii practicile de morarit traditionale. O data cu moartea morarului, moara a fost lasata in paragina, moraritul fiind aproape abandonat in zona. In 2004 a fost achizitionat cu sprijinul MET, un motor fabricat in ultimii ani ai secolului XIX dintr-unul din satele invecinate.

Punerea in functiune a Morii Vechi impleteste istoria cu prezentul, aspectul tehnic cu cel cultural, incadrandu- se in pastrarea specificului local. In 2009 cladirea morii a fost renovata, in special in zona destinata cuptorului si brutariei. In plus, a fost construit un cuptor traditional care sa permita producerea painii respectand vechile retete inventariate si culese din zona.

Telefonul si multe detalii despre modatilatile de contact si vizitare le puteti gasi pe pagina dedicata. Iata si harta, realizata de echipa i-Tour, cu bisericile fortificate din Transilvania, pentru a putea identifica satul Hosman, la 34 de kilometri nord-est de orasul Sibiu:

Harta biserici fortificate Transilvania

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Sursa info si foto aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *