Minunea Dunării, la intrarea în România

Pe o distanţă de aproximativ 130 de kilometri, de la intrarea Dunării în ţară şi până la Orşova, măiestria cu care fluviul şi-a croit drum prin Munţii Carpaţi este uluitoare. Sunt celebre obiectivele turistice precum Cazanele Mari şi Cazanele Mici, Clisura Dunării, Chipul lui Decebal, însă pentru a cunoaşte cu adevărat acest areal, este nevoie de o explorare mai profundă a sa. Aceasta vă va duce paşii către vârfuri montane şi peşteri ascunse de privirile superficiale, către mănăstiri şi cetăţi medievale. Să pornim!

Obiectivele turistice din Defileul Dunării

Dunărea îşi începe parcursul prin România în apropierea localităţii Baziaş, judeţul Caraş-Severin, iar șoseaua care vă poartă fie chiar pe malul său, fie la câţiva zeci de metri distanţă parcurge câteva mici  localităţi cu câteva pensiuni sau case de oaspeţi, ajungând în Moldova Veche, în dreptul căreia bazinul Dunării începe să se lărgească. Aici, fluviul face loc insulei Ostrovul Moldova Veche, un refugiu pentru animale sălbatice, accesibil cu barca. Însă, după foarte puţin timp, avem parte de una dintre cele mai spectaculoase privelişti ale Defileului Dunării, care se îngustează mult, iar apa atinge una dintre cele mai mari adâncimi ale sale. 

În apropiere de malul stâng se află Stânca Baba Caia, care pare că ţâşneşte din apele Dunării. Ceva mai în faţă, chiar în zona unde este un izvor de apă potabilă, este intrarea către Peştera cu muscă, o peşteră ce prezintă dovezi de locuire încă din perioada Hallstatt, fiind utilizată ca punct de observaţie asupra Dunării şi fortificată în perioada medievală. Urme ale fortificaţiilor sunt încă vizibile. Pe malul drept, în Serbia, veţi vedea o impunătoare cetate medievală, construită în stâncă şi renovată recent, Cetatea Golubăţ.

Drumul va trece prin Liubcova şi Berzeasca, pe lângă alte câteva pensiuni şi chiar locuri de campare. În dreptul localităţii Drencova, parțial scufundată în apele Dunării, se află Cetatea Drencova. A fost construită la începutul secolului al XV-lea, pe ruinele unei vechi cetăţi romane. La început cetatea era proprietatea Ordinului Cavalerilor Teutoni, iar apoi a familiei lui Iancu de Hunedoara. Ca cetate de graniţă, a supravieţuit atacurilor timp de sute de ani. Ultimul, însă, i-a fost fatal: construcţia hidrocentralei Porţile de Fier 1, inundarea insulei Ada Kaleh şi a întregii zone din amonte. Astfel, a ajuns şi Cetatea Drencova pe jumătate sub apele fluviului.

25 de kilometri în aval, în apropierea comunei Sviniţa, ne întâmpină o altă bijuterie, martoră a lucrărilor aduse cursului şi fluxului de apă al Dunării, Cetatea Tricule (trei turnuri, kule înseamnă turn în limba turcă). Construită în secolul al XV-lea cu scop defensiv împotriva expansiunii turcilor la nord de Dunăre, pe ceea ce era atunci o stâncă deasupra fluviului, cetatea avea trei turnuri de câte 10 metri înălţime, ce formau un triunghi şi erau conectate între ele prin palisade. Acum, în mod normal, doar două turnuri se ridică, impunătoare, deasupra nivelului Dunării, cel de-al treilea, situat mai în larg, fiind acoperit total. Atunci când apa are un nivel foarte scăzut, pot fi ghicite în mâl şi ruinele celui de-al treilea turn. 

Încă 19 kilometri şi pătrundem într-unul dintre cele mai fascinante locuri traversate de Dunăre: Cazanele Dunării, formate din Cazanele Mari şi Cazanele Mici. Aici Dunărea se îngustează foarte mult, adâncimea şi debitul apei cresc, iar la suprafaţă se formează multiple vârtejuri. Dunărea pare că fierbe. De o parte şi de cealaltă se ridică stâncile calcaroase ale Munţilor Carpaţi, care adăpostesc: pe malul drept, Chipul lui Decebal, o statuie în piatră, ce îl reprezintă pe regele dac, realizată între anii 1994 şi 2004, având o înălţime de 55 de metri, iar pe malul stâng, Tabula Traiana – o placă dăltuită în piatră, realizată de romani în memoria victoriilor lui Traian asupra dacilor, cu aproape 2000 de ani în urmă. Este singura dintre cele 10 astfel de tabule care au existat pe malul sârbesc, fiind ridicată cu 30 de metri, pentru a ajunge peste noul nivel al Dunării, crescut odată cu construcţia barajului de la Porţile de Fier. Puteţi vedea cel mai bine Tabula Traiana într-o plimbare cu barca pe Dunăre.

Cu acces atât dinspre drumul principal, cât şi dinspre Dunăre, puteţi vizita Peştera Ponicova, situată înainte de intrarea în localitatea Dubova. Peştera Ponicova este cea mai mare din Defileul Dunării, fiind uşor accesibilă, însă vizitarea necesită ghid şi echipament adecvat: încălţări impermeabile, cu talpă aderentă şi haine mai groase, întrucât temperatura este scăzută. Prezintă mai multe tipuri de săli şi galerii, locuite din perioada Hallstatt, în care au fost descoperite oase de urs şi de hienă de peşteră.   

Şi dacă tot vă vorbeam despre stâncile abrupte prin care Dunărea şi-a săpat drumul, tot în zona Cazanelor, de o parte şi de alta a comunei Dubova, puteţi urca pe Ciucărul Mare, respectiv pe Ciucărul Mic, două vârfuri semeţe, cu trasee marcate şi puncte de belvedere asupra întregului areal. Privită de sus, Dunărea pare că se pierde printre munţi, iar peisajul este spectaculos. Traseul către Ciucărul Mare porneşte din Dubova, din dreptul magazinului cu terenul de fotbal în faţă şi durează cel mult 2 ore tur-retur. Traseul spre Vârful Ciucărul Mic porneşte de la intrarea în comuna Dubova, dinspre Drobeta-Turnu Severin, şi durează aproximativ 1,5 ore.     

Mănăstirea Mraconia, care ni se dezvăluie într-un loc ce pare suspendat deasupra fluviului, este mărturie a fostului lăcaş de cult, Mănăstirea Mraconia, care data încă din secolul al XV-lea şi a fost distrusă cu ocazia construirii lacului de acumulare Porţile de Fier. Lucrările de construcţie a mănăstirii au fost începute în anul 1993, fiind finalizate abia în anul 2000. Mănăstirea este punctul de final al Defileului Dunării, cel mai spectaculos pasaj al fluviului de pe teritoriul României, până la intrarea în Deltă. Acolo e altă poveste.

Puteţi descoperi aceste fascinante locuri prin drumeţii pe munte, cu bicicleta, cu maşina sau cu barca pe Dunăre. O excursie de câteva zile vă va permite să simţiţi pe deplin atât liniştea, cât şi chemarea la viaţă şi la explorări impuse de fluviul care curge fie molcom, fie vertiginos printre munţi.  

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Acest articol a fost redactat în colaborare cu partenerii noştri Alphega Farmacie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *