Memorialul Victimelor Comunismului şi Rezistenţei, Sighetu Marmaţiei

Maramureşul înseamnă mai mult decât biserici din lemn, pictate, peisaje de vis, porţi impunătoare şi muzee de etnografie si istorie. Experienţa vizitării acestei frumoase zone ar fi incompletă fără cunoaşterea elementelor de istorie contemporană, aşa încât, vă prezentăm astăzi un obiectiv unic în România: Memorialul de la Sighet.

Memorialul Victimelor Comunismului şi Rezistenţei se află chiar în centrul oraşului Sighetul Marmaţiei, în clădirea ce a servit drept închisoare încă din 1897, fiind consacrată ca loc de detenţie a unora dintre cele mai mari personalităţi ale vieţii politice şi clericale de la începutul secolului XX, condamnate şi executate aici  în timpul regimului comunist. Memorialul a fost înfiinţat în anul 1993 de Fundaţia Academia Civică, sub conducerea Anei Blandiana şi a lui Romulus Rusan şi îşi propune reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă, aceea a lipsei rădăcinilor şi a uitării valorilor adevărate. În 1995 Consiliul Europei întocmeşte un studiu-raport şi ia Memorialul sub egida sa, aşezându-l printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Memorialul Sighet astăzi, ce puteţi vizita şi de ce să-l vizitaţi

Memorialul Sighet este transformat în muzeu în anul 2000, când, după refacerea fundaţiilor, a acoperişului, reabilitarea clădirii şi văruirea în alb a pereţilor, fiecare celulă a devenit o sală de muzeu, în care, urmând o ordine cronologică, sunt prezentate marile teme ale represiunii comuniste, ale distrugerii statului de drept şi înlocuirii lui printr-o construcţie de tip totalitar. Parterul si următoarele două etaje ale muzeului conţin, în fiecare celulă, instalaţii artistice şi documentare despre momente, teme şi paradigme ale istoriei regimului comunist în România şi estul Europei. Sunt prezentate în amănunt viaţa în detenţie, represiunea, torturile şi medotele de reeducare la care au fost supuşi cei încarceraţi aici.

Vizitatorii Memorialului Sighet vor putea urmări, cronologic, evenimentele care au avut loc în timpul comunismului: alegerile fraudate din 1946, distrugerea partidelor politice istorice, colectivizarea, rezistenţa anticomunistă în munţi, represiunea împotriva Bisericii şi culturii, distrugerea şi comunizarea  societăţii româneşti, documente ale deportărilor, femei în închisoare. Un loc aparte este rezervat celulelor în care au murit Iuliu Maniu şi Gheorghe I. Brătianu, reconstituirea celulei „Neagra”, în care deţinuţii consideraţi recalcitranţi erau izolaţi în obscuritate totală, înlanţuiţi şi obligaţi să stea în picioare zi şi noapte.

Muzeul nu este unul vesel sau deconectant, cu unul în care aduce lumină asupra unei perioade ce încă se doreşte a fi lăsată în umbră din pricina crimelor comise împotriva umanităţii de un regim barbar, al cărui suflu îl simţim şi astăzi. Aşa cum spunea Ana Blandiana, „Există o mare singurătate în destinul poporului român şi există o insuportabilă tăcere. Memorialul de la Sighet se naşte din credinţa că această singurătate trebuie să înceteze. Şi ea nu poate înceta decât dacă tăcerea încetează.”

Program de vizitare

Luni-duminică 9.30-18.30 (15 aprilie –15 octombrie)
Marţi-duminică 9.30-16.30 (16 octombrie-14 aprilie), luni închis
Ultimul vizitator – cu 30 de minute înainte de închidere, însă o vizită completă la Sighet durează cel puţin 1 oră şi jumătate.

Bilete

Elevi, studenţi, pensionari: 3 Lei noi
Adulţi: 6 Lei noi
Taxă de fotografiere: 3 Lei noi
Taxă de filmare: 15 Lei noi

Gratuit:foştii deţinuţi politici, persoane cu handicap, ziarişti

Informaţii de contact

Muzeul de la Sighet
Str. Corneliu Coposu, Nr. 4
Sighet, Jud. Maramureş, România
Tel./Fax:  0040 262 319424 , Tel.:  0040 262 316848
e-mail: muzeu@memorialsighet.ro

Dacă nu puteţi ajunge în Sighetul Marmaţiei, însă sunteţi interesaţi de subiectul expus de muzeu, vă amintim că, în Bucureşti, s-a deschis spaţiul expoziţional permanent al Memorialului Sighet, “Memoria ca formă de justiţie“. Adresă: str. Jean Louis Calderon nr. 66 (între str. Maria Rosetti şi Grădina Icoanei). Program vizitare: de luni până duminică între orele 10.00-18.00.

Echipa i-Tour

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *