Pentru că noi suntem cei care duc mai departe valorile şi tradițiile străvechi, ne strecurăm, astăzi, în istorie, în fantasticul Maramureş, cu ale lui biserici de lemn, legende cu haiduci, tradiții seculare şi cu ai lui munți maiestuoşi. Aici conştientizăm cel mai profund diferența dintre oraş, modern şi elegant, şi sat, păstrător al tradițiilor, valorilor ancestrale şi credinței în Dumnezeu. Alături de partnerii noştri Alphega Farmacie, vă propunem să vizitați ţinutul istoric Ţara Chioarului, învecinat cu Ţara Maramureşului, unde veți găsi atât monumente de patrimoniu, oraşul Baia Mare, cât şi domeniile schiabile Şuior şi Cavnic, renumite pentru pârtiile de schi şi peisajele montane de vis.

Baia Mare

Oraşul Baia Mare vă invită la plimbare, pentru a-i descoperi turnurile, muzeele şi frumosul centru vechi, reabilitat şi transformat intr-o oază de relaxare. Probabil unul dintre cele mai emblematice monumente ale oraşului este Bastionul Măcelarilor, datând din secolul al XV-lea, când constituia unul din cele şapte turnuri ale zidului şi străjuia Poarta de Sud a cetății. Clădirea are forma circulară şi ziduri din piatră, de aproape un metru grosime. Legendele spun că aici ar fi fost răpus haiducul Grigore Pintea Viteazul, în 1703. Ultima restaurare a avut loc în perioada 2009-2011, iar odată cu redeschiderea sa, vizitatorii au ocazia să vadă vechiul turn, ce adăposteşte acum expoziții, ateliere meşteşugăreşti şi o sală multimedia la parter.

O altă clădire istorică importantă este Localul Monetariei, unde se păstrau metale preţioase, aveau loc baterea şi schimbarea monedelor, dar şi purificarea metalelor. Acum, este sediul Muzeului Judeţean Maramureş, secţia Istorie. Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul “Sfântul Rege Ștefan” şi a fost construit în secolul al XV-lea, fiind finalizat sub domnia lui Matei Corvin. Intrarea în turnul restaurat se face prin ușa dinspre sud. Până la primul nivel se ajunge pe o scară de piatră în spirală. De aici până la foișor, accesul se face pe scări de lemn. Clădirea măsoară circa 50 de metri și oferă o panoramă deosebită întregului oraș. În Centrul Vechi veți găsi Casa Iancu de Hunedoara, ridicată în 1446, parte a vechiului castel medieval construit de Iancu pentru soția sa, Elisabeta.

Satele maramureşene

Mergând spre sud, vom pătrunde taina în tainele satelor, unde fiecare uliță ne invită să-i descoperim frumusețile: case vechi, tradiționale, porți maramurşene şi maiestuasele biserici de lemn. Primul este Şişeşti, unde facem un popas la Ansamblul Muzeal şi Monumental “Dr. Vasile Lucaciu”, pentru a vizita casa parohială şi şcoala unde a predat „Leul din Şişeşti”, cunoscut luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. Tot aici se află Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor (1890), cu mormântul lui Vasile Lucaciu, Locul de adunare, Izvorul Maicii Românilor de la Şişeşti, altarul vechii biserici de lemn, biblioteca familiei Lucaciu.

Ajungem apoi în Şurdeşti, un sat la fel de pitoresc, unde găsim una dintre cele mai înalte biserici de lemn din Europa, şi a doua din România, alfată, din anul 1999, în Patrimoniul UNESCO.  Biserica greco-catolică de lemn din Şurdeşti a fost construită în 1766 de meșterul constructor Ion Macarie şi se distinge prin dimensiunile impresionante ale turnului ridicat peste intrare, care îi conferă o eleganţă unică. Înălțimea turnului este aproximată la 54 de metri, iar înălţimea totală a bisericii ajunge la 72 de metri. Biserica îşi sărbătoreşte hramul în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Pictura interioară a bisericii datează din 1783. Acoperișul are două rânduri de streșini, care înconjoară biserica, iar ridicarea sa pe vârful unui deal îşi are originea într-o veche credinţă a oamenilor de aici, care considerau ca rugăciunile ajung mult mai repede la divinitate dacă lăcaşul se apropie cât mai mult de cer.

Tot în Şurdeşti, se găseşte şi o altă biserică de lemn, mult mai mică şi mai veche. Aceasta se află pe actualul amplasament din anul 1930, când a fost mutată aici din satul Bontăieni.

Schi in Maramureş

După descoperirile spirituale şi culturale, ar fi timpul pentru explorări montane, aşa că, haideți la schi! Din oraşul Baia Sprie, aveți două variante. Prima este Complex Şuior, aflat la 7,7 kilometri de Baia Sprie, unde veți găsi pârtii de schi medii şi dificile de peste 6 kilometri, dar şi un tobogan tubing şi două trasee de schi. A doua variantă este Superski Cavnic, cel mai extins  domeniu schiabil din Maramureş, situat la 23 de kilometri sud de Baia Sprie, în oraşul montan Cavnic. Pârtiile omologate, de toate nivelurile de dificultate însumează peste 7 kilometri, plus un Fun Park şi un Tobogan tubing. Ambele domenii schiabile au instalatii de teleferic, tunuri de zăpadă, spații de inchirireri echipament de schi, monitori de schi şi condiții excelente pentru distracție pe pârtie.

Distracție plăcută!

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *