Astazi vom vorbi despre orasele si localitatile judetului Maramures, care pot fi vizitate si obiectivele turistice pe care sa nu le ratati.

 

Baia Mare este resedinta judetului, oras atestat documentar in 1329 sub denumirea de Râul Doamnelor, care ii revine lui Ioan de Hunedoara in 1446, este fortificat in secolele urmatoare, ajunge sub stapanirea Imperiului Habsburgic, iar apoi revine ca teritoriu al Romaniei. Frumosul Centru Istoric al orasului este un “must see”, cu care trebuie inceputa orice incursiune turistica. Aici veti gasi Turnul Stefan, o parte a Catedralei Sfantul Stefan, construita de Ioan de Hunedoara, Casa Ioan de Hunedoara, Localul Monetariei Imperiale – care adaposteste acum Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Vechiul han Vulturul Negru, Casa Lendvay.

De asemenea, vizitati Muzeul de Mineralogie, Planetariul si Observatorul Astronomic Baia Mare si Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare. Pentru va descurca mai usor in oras, puteti downloada gratuit harta orasului Baia Mare din sectiunea Downoald harti i-Tour.

Sighetul Marmatiei este centrul cultural si economic al Maramuresului Istoric si ultimul oras pana la granita cu Ucraina. Pe Dealul Cetatii – Solovan, care vegheaza asupra orasului, exista pana in zilele noastre ruinele unei cetati din perioada traco-dacica. Orasul adaposteste Memorialul Durerii, un muzeu al victimelor comunismului amplasat in cladirea ce a jucat rol de inchisoare a regimului, Muzeul Satului Maramuresean, in aer liber si Muzeul Etnografic al Maramuresului. Aici, in fiecare an, la data de 27 decembrie are loc Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna „Marmaţia”.

Borsa este un oras recunoscut pentru relieful muntos si partiile sale de schi. In imprejurimile orasului se afla multe rezervatii naturale cum ar fi: Rezervatia Pietrosu Rodnei, Rezervatia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii, Rezervatia Salhoi – Zambroslaviile, Rezervatia mixta Pestera si Izvorul Albastru al Izei, Rezervatia Piatra Rea. Ca importanta, urmeaza Viseu de Sus, un orasel cunoscut pentru Mocanita care il strabate, Muzeul de Istorie, Etnografie si Centrul de Mestesuguri, apele minerale si termale din imprejurimi. In Baia Sprie, o alta atractie turistica, pe langa partiile de schi Suior,  este centrul de ceramica, existent inca din secolul al XVII – lea, orasul avand, de asemenea, o indelungata istorie a mineritului. Un alt oras minier, care, insa s-a dezvoltat si pe plan turistic este Cavnic, cu cele 6 partii de schi omologate, ce face parte din proiectul i-Tour Schi.

Harta partii schi Cavnic, Maramures

Harta partii schi Cavnic, Maramures

Bisericile de lemn din Maramures au o valoare incontestabila, iar opt dintre ele au fost incluse, in 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt: Biserica de lemn din Budesti Josani; Biserica de lemn din Desesti; Biserica de lemn din Barsana; Biserica de lemn din Poienile Izei; Biserica de lemn din Ieud Deal (cea mai veche, datand din 1364); Biserica de lemn din Surdesti; Biserica de lemn din Plopis; Biserica de lemn din Rogoz.

Sursa si lista completa a bisericilor din lemn maramuresene aici.

In vizita voastra prin judetul Maramures, nu ratati si o plimbare cu Mocanita, care merge din Viseu de Sus, pe Valea Vaserului, pana la statia Comanu, aproape de granita cu Ucraina.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Ieud, satul si biserica de lemn

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *