Mangalia – harta si obiective turistice

Orasul Mangalia, anticul Callatis, intemeiat de colonistii greci in secolul al VI-lea inaintea erei noastre a fost ocupat succesiv de persi, macedoneni, daci, romani, bizantini si tatari. Conform descoperirilor arheologice, toate aceste popoare si-au pus amprenta asupra orasului. Ultimii ocupanti, inaintea alipirii Dobrogei la Romania, au fost tatarii, care au stabilit aici o tabara pentru cresterea animalelor, locul suferind o dezvoltare precara timp de cateva sute de ani. Dupa 1878 Mangalia devine un port modern (al doilea port maritim dupa Constanta),  orasul crescand rapid datorita plajei de la Tatlageac-Comorova, ce se intindea pe mai multi kilometri intre capurile Schitu si Baglaru (azi Cap Aurora). Sistematizarea sa incepe, insa, dupa instalarea regimului comunist in Romania, cand apar constructiile tipice ale perioadei.

Obiective turistice in Mangalia

portul turistic Marina Mangalia, inaugurat pe 8 iulie 2011, este cel mai modern port turistic din Romania, realizat la standarde europene.

Portul turistic Marina Mangalia

Portul turistic Marina Mangalia

Sursa foto aici. Sigla Marina Mangalia a fost realizata de echipa Groove Hour.

– Muzeul de Arheologie „Callatis”, care se afla chiar inainte de centrul orasului Mangalia, venind dinspre Constanta. Aici puteti vizita expoziţia permanenta a muzeului, ce consta in obiecte de epoca greaca, romana, romano-bizantina, dar si produse ale civilizaţiei geto-dacilor din localitatea vecina Mangaliei, Albeşti.

– Mormântul cu papirus se afla in incinta Muzeului de Arheologie Callatis si  constra intr-un un sarcofag datand din secolele IV-III i.Ch., pe unul dintre capacele sarcofagului fiind descoperite două coroane de frunze de lauri din bronz aurit si un papirus scris cu caractere epigrafice. Papirusul a fost trimis in fosta URSS, pentru descifrare si conservare, fiind readus la Mangalia in urma eforturilor directorului muzeului, abia in anul 2011, si predat muzeului in cadrul unei ceremonii unice in Romania. Asadar, dr. Sorin Marcel Colesniuc, Director al Muzeului de Arheologie Callatis, și dr. Ion Pâslaru au reusit sa readuca in tara singurul papirus descoperit in Romania, considerat pierdut de intreaga lume stiintifica romaneasca timp de jumatate de secol.

– Mormantul crestin cu Psalmi a fost descoperit in necropola cetatii Callatis datata din epoca romano-bizantina si apartine categoriei de morminte de tip hypogeu raspandite in intregul Imperiu Roman. Mormantul se afla la 1,20 m fata de actualul nivel de calcare, accesul in camera funerara facandu-se prin dromos , ce are tavanul boltit, acoperit cu placi de calcar. Pe peretii camerei funerare au fost gasite inscriptii crestine: citate din Psalmi. Edificiul se afla pe strada Oituz, in zona istorica a orasului, insa este zidid si nu poate fi vizitat.

Edificiul Bizantin, poate fi remarcat in colţul de nord-est al cetatii Callatis, langa zidul de incinta din receptia Hotelului „President”. Aici a fost descoperit un mare edificiu romano-bizantin datat in secolele V-VI d.Ch. Cladirea este de forma rectangulara si a fost construita din blocuri mari de piatra de calcar, legate cu mortar de var. Astazi se mai pastreaza doar baza constructiei.

Geamia “Esmahan Sultan” a fost construită în anul 1525 de fiica sultanului Selim al II-lea(1566-1575) si este cel mai vechi lacas de cult de rit musulman din Romania. Geamia este inconjurata de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atat din punct de vedere cultural, cat si spiritual, ce contine morminte vechi de peste 300 de ani. La constructia geamiei s-a folosit piatra preluată din zidurile cetati Callatis. Fantana rituala, aflata in curtea geamiei, a fost construita cu piatra provenită dintr-un vechi mormânt roman. Dupa 1989 moscheea a fost reamenajata, iar mormintele reabilitate si protejate, dupa ce, in timpul regimului comunist, lacasul de cult fusese lasat in paragina.

Geamia Esmahan Sultan

Geamia Esmahan Sultan

Sursa foto si mai multe imagini aici.

Muzeul Marinei, unde puteti observa obiecte apartinand colectiilor de arme sub apa, prezentate in detaliu, secţiuni ale unor torpile ce au fost in dotarea trupelor marinei Garnizoanei Mangalia. In curtea din fata cladirii muzeale sunt expuse piese dintr-o impresionanta colectie de artilerie navala si antiaeriana, dominata de masivul tun de 130 mm, care a apartinut artileriei de coasta.

– Herghelia Mangalia, unde conditiile de clima deosebite au permis formarea unui cal arab de Mangalia cu calitati deosebite. Herghelia constituie un excelent centru de agrement si atractie turistica. Complexul dispune de un hipodrom de trap si galop bine amenajat, iar in incinta unitatii se practica echitatia. De asemenea, se pot efectua plimbari de agrement – calare sau cu trasura – de-a lungul Marii Negre.

Daca treceti prin Mangalia, vizitati Muzeul de Arheologie Callatis. Cei de acolo sunt mereu incantati sa primeasca vizitatori.

Aceste obiective turistice din orasul Mangalia le puteti gasi si pe harta realizata de echipa i-Tour, pe care va invitam sa o descarcati gratuit din sectiunea Download Harti i-Tour.

 

Harta Mangalia obiective turistice

Harta Mangalia obiective turistice

Plaja din Mangalia

Mangalia are o plaja cu forma usor circulara intinzandu-se intre digul de nord al Portului comercial Mangalia si plaja Saturn. In partea centrala plaja are aproximativ 120 m latime, nisip fin si este marginita de o faleza inalta folosita ca loc de promenada atat de turisti, cat si de localnici. Accesul pe plaja se face de regula pe scarile care coboara pe plaja chiar din zona centrala a orasului.

Mangalia ofera multe posibilitati pentru cazarea turistilor: hoteluri, pensiuni, camere la localnici dar si inchirieri de apartamente in regim hotelier, complet dotate.

Vacanta frumoasa la Mangalia,

Echipa i-Tour

2 Comments

 1. Bogoiu vladimir Reply

  Bună ziua,
  Doresc sa actualizați informațiile legate de mormântul cu papirus. Prin grija dlui dr.Sorin Marcel Colesniuc, acest papirus acest papirus a ajuns în România şi este acum acasă, adică la Muzeul de Arheologie din Mangalia. Dl.dr.Colesniuc a scris şi o carte pe această temă: ISTORIA SINGURULUI PAPIRUS DESCOPERIT ÎN ROMANIA. Dacă cineva se va ocupa să citească această carte va vedea că povestea cu nepredarea papirusului este o poveste tipică unora dintre noi care în loc să se informeze transmit în spațiul public tot felul de “informatii”. Ceremonia oficială de predare-primire a papirusului s-a desfășurat la Muzeul de Arheologie Callatis -Mangalia la data de 22 august 2011 în prezența oficialităților locale și ale Ambasadei Federației Ruse din București și Consulatului Federației Ruse din Constanța.
  Mulțumesc pentru răbdarea de a citi cele scrise. Dacă doriți informații suplimentare vă rog să mă contactați. Eu am cartea menționată cu autograf de la autor. Am un respect deosebit pentru dl.dr.Sorin Colesniuc și pentru cei ce au participat la această acțiune.

  Sărbători Fericite,
  Bogoiu Vladimir

  Braşov, 05.04.2018
  Bogoiu Vladimir

  1. i-Tour Post author Reply

   Buna ziua,

   Va multumim pentru completarea dumneavoastra si apreciem atentia acordata informatiilor de pe site-ul nostru. Am actualizat articolul. Noi am vizitat muzeul acum doi ani. Intr-adevar, aveau papirusul, insa nu era accesibil publicului.

   Cu stima,
   Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *