Manastirea Sf Ioan Casian

Manastirea si Pestera Sfantul Ioan Casian, Dobrogea

A venit vara si temperaturile ridicate ne-au luat cu asalt, asa incat astazi va propunem sa fugim de soare intr-unul din putinele locuri umbrite si cu adevarat racoroase din nordul Dobrogei: la manastirea Sfantul Ioan Casian, in apropierea careia vom gasi pestera si izvorul cu numele sfantului.

Manastirea Sf Ioan Casian

Manastirea Sfantul Ioan Casian

Mănăstirea Sfantul Ioan Casian se afla in Dobrogea, fiind ridicata recent pe locuri crestine autentice de prima importanta in istoria ortodoxiei romanesti. Pe aceste locuri se aflau in secolul al IV-lea zeci de manastiri. Dealul Casienilor, pe care este amplasata manastirea, este centrul unor situri arheologice in parte necercetate, un ansamblu de grote si adaposturi. Proximitatea si legatura spirituala cu Pestera Sf. Casian maresc valoarea manastirii si o pozitioneaza pe traseele de turism ecumenic dobrogean. Astfel, in prezent manastirea reprezinta un loc de pelerinaj pentru credinciosii crestini din intreaga tara.

Pestera Casian

Intrare Pestera Ioan Casian

Pestera Casian este locul pe care vestitul teolog al Bizantului si, in acelasi timp, unul dintre intemeietorii monahismului l-a ales pentru a duce o viata asceta. Astazi, este un loc de pelerinaj pentru credinciosii crestini din toata tara. Aici au fost gasite urme de locuire datand din sec. I i.H si pana in sec. X d.H.

Cuvantul “casienilor” incizat in Piatra Scrisa este o dovada, de netagaduit, ca locul apartine teritorial satului Casian. Cea mai apropiata asezare fata de stanca pe care sunt inscriptiile exista, asadar, si pe vremea Sfantului Ioan Casian.

Sfântul Casian vorbeste in scrierile sale despre neamul Casienilor, oameni instariti care au putut sa asigure copiilor toate cele necesare pentru a-i instrui si indemna pe calea credintei in Hristos. Inscriptiile sunt importante intrucat mentioneaza si Pesteruca = Pestera Sfantului, care era cuprinsa pe domeniul neamului casienilor. Marturisirea Sfantului Casian atesta faptul ca grota avea folosinta liturgica, iar in vecinatatea sa se afla o vatra monahală. Peştera Sfântul Casian are o importanta religioasa, fiind pestera-locuire, iar periodic face obiectul pelerinajelor credincioşilor.

Izvorul Sfantului Casian

Ca o binecuvantare pentru pamantul arid al Dobrogei, la cateva sute de metri de manastire, se afla un izvor, catre care exista si un indicator “Spre Izvor”. O carare taiata printre arbusti conduce turistii in Poiana Crucii, la izvor. Apa iese dintr-o firida, in jet zgomotos, e rece, limpede si buna. Izvorul a fost amenajat in 2006, iar acum se pot bucura de el toti cei care ajung in pelerinaj sau doar in plimbare pe acele meleaguri. Langa izvor se afla si o cruce, care reaminteste ca Sfantul Ioan Casian este originar de pe pamanturile Dobrogei.

Crucea Sf Ioan Casian

Manastirea Sfantul Ioan Casian, pestera si izvorul sunt situate la aproximativ 55 de kilometri distanta de orasul Constanta si foarte apropiate intre ele. Astfel, la manastire se ajunge pe soseaua Constanta – Tulcea prin localitatea Cheia, apoi, de la manastire urmeaza un drum de pamant de 3-4 km pana la pestera si tot de la manastire se poate ajunge la izvor.

Pentru harti detaliate ale traseului si localizarii obiectivelor turistice din nordul Dobrogei, accesati site-ul Pe Urmele Argonautilor, din cadrul proiectului “PE URMELE ARGONAUTILOR”, unde veti gasi mai multe informatii turistice despre traseul Constanta-Istria-Cheile Dobrogei.

Plimbare placuta,

Echipa i-Tour

Sursa info si foto aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *