Încă din clasele primare, când, la geografie aflăm despre lacul misterios, din care mai ies şi astăzi la suprafaţă trunchiurile arborilor, Lacul Roşu devine unul din obiectivele pe care trebuie să le vedem măcar o dată în viaţă.

Lacul Roșu este un lac de baraj natural format în 1837, format prin surparea unui versant, la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, un alt obiectiv turistic la fel de uimior. Puteţi ajunge aici pe ND 12C, lacul fiind situat la distanța de 26 de kilometri de Gheorgheni şi 57 de kilometri de Piatra Neamţ. La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: perimetru de 2.830 m, aria este de 114.676 m² și volumul apei care se acumulează este de 587.503 m³. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin.

Lacul Rosu, banca

Lacul este astăzi alimentat de patru pâraie mari și încă 12 cursuri de apă temporară, dintre care cele mai importante sunt: Verescheul (Roșul), Licoșul, Suhardul, Oii, Ucigașul. Curând după obturarea văii, pădurea de brazi a fost inundată și arborii s-au pietrificat, oferind o particularitate rară întregului peisaj. În primii ani de la formare, lacul s-a extins mai mult – cam un kilometru mai sus în valea pârâului, dar de-a lungul timpului barajul natural s-a erodat, nivelul apei stabilizându-se la nivelul actual.

Lacul Roşu şi legendele sale

Numele lacului provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier, iar apoi se revarsă în lac. În limba germană se cheamă Mördersee (“Lacul Ucigașul”), iar în maghiară, gyilkos = ucigaș, deoarece, potrivit legendei, surparea de teren ar fi acoperit un sat, omorându-i atât locuitorii lui, cât si animalele. Se spune că apa adunată a avut culoarea roșie de așa de mult sânge, încât numele lacului a devenit atât Lacul Rosu, cât și Lacul Ucigaș

Una dintre legendele populare face legatura între „ucigas” şi ,,roşu”, povestindu-ne că la prăbuşirea muntelui, respectiv la formarea lacului, au fost înmormântate o turma de oi cu ciobani si câini. Timp îndelungat, apa lacului a fost roşie de la sângele lor. O altă legendă aduce în prim plan o frumoasă fată, răpită din târg de un haiduc şi adusă între stâncile Suhardului Mic. Fata a cerut ajutor duhului muntelui, iar acesta a ajutat-o să iasă dintre stânci. Haiducul s-a speriat şi a dat cu o bâtă în stânci, care au început să se prăbuşească.

Lacul Rosu

Turismul în zona Lacului Roşu

Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, cu o temperatură medie multianuală este de 8°C, peste media de 6°C a depresiunilor intramontane. Valea este practic ferită de vânt, aerul deosebit de curat, bogat în aerosoli naturali, împrejurimile pitorești oferă condiții excelente pentru cei ce caută surse de regenerare rapidă pe cale naturală.

De asemenea, staţiunea Lacu Roşu oferă amatorilor de drumeţie itinerarii deosebit de atrăgătoare:
– Circuitul Lacului Roşu – durata 1 1/2 oră, marcaj – cruce roşie;
– Cheile Bicazului  – durata 3 – 3 1/2 ore dus-întors, fara marcaj, pe DN 12C;
– Vârful Suhardu Mic – durata 2-3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 370 m, marcaj – triunghi albastru;
– Vârful Suhardu Mare – durata 3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 524 m, marcaj – triunghi albastru până la Saua Suhardului, mai departe fără marcaj;
– Vârful Ucigaşu – durata 3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 401 m, marcaj – bandă galbenă şi triunghi roşu;

Cheile Şugăului. În partea superioară a satului Bicaz Chei, în Suteni, în avalul văii Şugăului se află Cheile Şugăului, o zonă stâncoasă deosebit de frumoasă, sub formă de canion, cu o lungime de 350 m pe care se află un şir de cascade. Până la construirea drumului forestier pe valea Şugăului, zona locuită din Barnadu a fost accesibila numai prin chei.

Pentru a facilita accesul, localnicii au construit un pod în chei, pe bârne transversale care a fost o capodoperă a tehnicii populare. Peste drum de Cheile Şugăului, se află Stânca lui Stan, formaţiune stâncoasă îngustă, care a rămas în urma exploziilor efectuate cu ocazia deschiderii carierei de calcar, din Muntele Surducului.

Pestera Munticelu (Ghiocelul). Este situată pe teritoriul comunei Bicaz Chei, la 8 kilometri de Lacul Roşu, pe partea stângă a râului Bicaz. Este formată din două săli; dar nu este încă iluminată. Fără ghid, peştera poate fi parcursă în 30 de minute. Pestera este rezervatie naturala, aici putându-se admira frumoase stalagmite şi stalagtite.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Sursa info aici şi aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *