Lacul Albastru, Baia Sprie, Maramureş

După o absenţă de câteva zile, pe fondul unei vacanţe bine-meritate, echipa i-Tour se întoarce cu poveşti spectaculoase şi inspiraţionale despre obiectivele turistice vizitate într-una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, Maramureş. Începem cu Lacul Albastru, un obiectiv unic în România… 

Lacul Albastru , aflat în apropierea oraşului Baia Sprie este unic prin origine, fiind creat prin prăbuşirea unei galerii de mină în anii 1919-1920, şi prin chimismul apei. Datorita solubilizării compuşilor sulfuroşi, apa are culoarea verde, uneori cu reflexe de smarald, iar localnicii spun că reflexele de culoare se modifică în funcţie de prezenţa oamenilor în lac.

Monumentul Naturii „Lacul Albastru” a fost declarat rezervaţie naturală prin H.C.L. nr 204/16.03.1977 şi este în custodia Administratiei Parcului Natural Munţii Maramureşului, care în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului. Aşa s-a format Clubul Civic Lacul Albastru Baia Sprie, care susţine zona prin promovare, activităţi educaţionale, ştiinţifice şi recreative. Odată ajunşi pe malul lacului vizitatorii pot găsi mese şi bancuţe facute din buşteni, precum şi locuri speciale pentru grătar.

Aria naturală protejată Lacul Albastru este situată în nordul oraşului Baia Sprie într-o pădure tânără de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei la altitudinea de 530 m şi are o suprafată de 0,5 ha. În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

Accesul în aria protejată: din centrul orasului Baia Sprie urcam, prin fata bisericii catolice, pe strada care ne conduce în directia nordică pâna la liziera pădurii, de aici poteca urcă în serpentina pâna la Lacul Albastru. Timpul de mers 35 – 45 min. Pe traseu veţi găsi indicatoare cu marcajul cruce roşie şi direcţia de mers. Puteţi continua, apoi, traseul cu cruce galbenă, până la Puţul Francisc, şi înapoi în Baia Sprie. Cu totul, nu mai mult de 2 ore si jumătate.

Aflaţi în Baia Sprie, vă recomandăm să vizitaţi şi oraşul micuţ, cu centrul vechi cochet de forma unui trapez alungit ce se îngusteaza spre est. El cuprinde un complex arhitectural deosebit cu monumente istorice şi de arhitectură veche, edificat în secolele XVIII-XIX şi dominat de turlele bisericilor mai vechi sau mai noi.

Baia Sprie a fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureş. O activitate minieră în regiunea localităţii este semnalată încă din epoca bronzului. Exploatarea aurului şi argintului este amintită prin anii 1141, la colonizarea saşilor în regiune. În anul 1329, localitatea este atestată sub numele de Mons Medius, iar în 1774 este publicată prima cercetare ştiinţifică a exploatării de minereuri. Oras minier atestat documentar în anul 1329, Baia Sprie îsi mentine în timp o individualitate aparte în zona, oferind vizitatorilor multe obiective turistice arhitecturale, religioase şi naturale.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *