Cisnădie (Heltau în germană) este oraşul breslei postăvarilor. Cisnădie, oraş vechi de peste opt secole, a fost un vestit centru meşteşugăresc al Transilvaniei, cunoscut în Evul Mediu sub numele de Heltau.

În secolele XIV-XVI, aici s-au dezvoltat breslele care au contribuit la dezvoltarea economică a localităţii. Locuitorii din Cisnădie erau cunoscuţi în întreaga Transilvanie datorită atelierelor de fabricat seceri şi coase, dar mai ales pentru cele de prelucrare a postavului. În secolele XVIII-XX, atelierele se transformă în manufacturi şi fabrici. În perioada comunistă, Cisnădia a fost cunoscută ca un adevărat centru al industriei textile; covoarele din lână fabricate aici erau vândute în lumea întreagă.

Când ajungi în Cisnădie, cu siguranţă atenţia îţi este atrasă de turnul bisericii evanghelice din centrul oraşului. Turnul Clopotniţă a fost o adevărată inovaţie a Evului Mediu: primul turn cu ceas din Transilvania şi primul turn la est de Viena pe care a fost instalat un paratrăznet. Biserica, amplu edificiu construit în stil gotic târziu, ridicată pe temelia unei foste bazilici romanice, în secolul XIV, păstrează şi astăzi elemente de fortificaţie şi decor valoroase. Desigur, în atâtea secole de istorie, biserica a adunat multe poveşti şi legende interesante pe care ghidul bisericii se bucură oricând să vi le dezvăluie. Adresa: str. Cetăţii, nr. 1-3 Tel: 0269/564597. Aici se afla harta bisericilor fortificate din Transilvania.

Biserica Evanghelica din Cisnadie

Biserica Evanghelica din Cisnadie

Pentru a descoperi bogata tradiţie a Cisnădiei în industria textilă, vizitaţi expoziţia muzeală „istoricul industriei textile”. Aici sunt expuse steaguri ale breslei postăvarilor, utilaje manuale de prelucrare a lânii, ustensile de lucru, războaie de ţesut, documente şi modele diferite de covoare. Adresa: str. Apărării, nr. 2 Tel: 0269/856027Orar: L-S: 8.00-16.00 D: închis.

Multumim pentru informatii partenerilor nostri strategici, Asociatia Judeteana de Turism, Sibiu.

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *