Un oraş multicultural, cu obiective de patrimoniu impresionante şi atracții turistice de o mare diversitate, Târgu Mureş merită descoperit la pas, în tihnă. Am realizat acest lucru după trei vizite aici, în ultimii ani, care ar fi putut dura la nesfârşit.
Târgu Mureş este recunoscut, în primul rând, ca un centru de excelență în medicină, datorită înaltei profesinalizări şi a serviciilor de calitate oferite aici. Drept urmare, când mama a auzit că suntem la Târgu Mureş, s-a speriat şi m-a întrebat dacă e cineva bolnav. Ulterior am aflat de ce. Eram foarte bine, vizitasem Palatul Culturii şi ne plimbam pe străduțele şerpuitoare, înspre Ceteta Medievală.
Palatul Culturii din Târgu Mureş este locul cu care ar trebui începută orice incursiune în oraş. Acesta este o exemplificare fidelă a stilului Art Nouveau, care a împodobit mai multe oraşe din România la începutul veacului trecut. Palatul a fost construit în perioada 1908-1913 după planurile arhitecților Marcell Komor și Dezső Jakab. Atât fațada, cât şi interiorul palatului sunt bogat ornamentate, fiind opera mai multor artiști plastici, designeri și muzicieni maghiari. Palatul Culturii din Târgu Mureş găzduieşte astăzi două săli de spectacole splendid decorate, impresionanta Sală a oglinzilor, cu cele 12 vitralii realizate în atelierul lui Róth Miksa în 1913, precum şi Muzeul de Artă, ce cuprinde o serie de expoziții şi galerii de artă maghiară şi română: picturi, sculpturi, obiecte de mobilier şi vestimentație. O vizită în prima parte a zilei vă poate aduce şi surpriza de a asculta, prin uşile întredeschise, repetiții pentru concerte.
Pornind de la Palatul Culturii, parcurgeți Piata Trandafirilor, un spațiu pietonal, ce traversează centrul oraşului, amenajat cu bănci, flori multicolore şi câteva terase. De aici, puteți admira clădirile de patrimoniu, ce străjuiesc artera principală a oraşului. Una dintre acestea este Palatul Toldalagi, ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, sediul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară, ce adăposteşte o colecție extrem de valoroasă de artefacte reprezentative pentru toate zonele etnografice mureşene. Lipit de clădirea muzeului se află Palatul Baroc, sau Casa Bányai, construit în stil Belle Epoque.
Mergând tot înainte, ajungem la Catedrala „Înălțarea Domnului”, cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș, construită între anii 1925 şi 1934. De aici, spre dreapta începe un urcuş lin, ce va duce la Cetatea Medievală, splendid reabilitată şi pusă în valoare în cadrul unui proiect cu fonduri europene, încheiat acum câțiva ani. Intrarea în cetate se poate face pe mai mult porți, cea dinspre Strada Piața Bernady György fiind discretă şi pitorească.
Cetetea Medievală din Târgu Mureş are o istorie similară cu cea a multor cetăți din Transilvania, trecând prin mai multe valuri de construcție, distrugere şi reconstrucție. Totul a început în secolul al XV-lea, însă forma actuală a cetății datează din secolul al XVII-lea, când s-au păstrat doar 5 din cele 7 bastioane inițiale. Acum, monumentele istorice şi şarmul întregului edificiu pot fi admirate de pe aleile ce parcurg spațiul interior, precum şi din locurile de relaxare special amenajate.
În cetate vom regăsi Biserica Reformată, cea mai veche clădire din Târgu Mureş, construită în secolul al XIV-lea, în stil gotic, de ordinul franciscan. Prima menționare cunoscută este din 1332, însă a fost finalizată abia în anul 1490. Plimbarea prin cetate vă va conduce paşii către Muzeul de Arheologie şi Istorie, aflat în Clădirea Comandamentului Habsburgic, ridicată în secolul al XVII-lea. Muzeul deține colecţii de: artă decorativă, documente, istorie, medalii şi plachete, decoraţii, arme, numismatică, ştiinţă şi tehnică.
Ieşim din cetate şi coborâm Scara Rákóczy, ce face legătura cu Strada Revoluției. În anul 2014 scara a fost pictată cu motive tradiționale din Transilvania, devenind, potrivit publicației Bored Panda, cea mai frumoasă scară pictată din lume. Pe drept cuvânt, privită de jos, scara părea a fi un splendid covor țărănesc. Acum pictura s-a mai şters, însă farmecul scării rămâne.
Ne îndepărtăm puțin de centrul oraşului şi mergem către Platoul Corneşti, un loc al destinderii prin pădure pentru târgumureşeni, dar şi pentru turişti, unde un trenuleț face plimbări, vara, către Grădina Zoologică, şi unde copiii se pot distra în spațiile special amenajate. După ce am parcurs platoul intrăm în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, una dintre cele mai frumoase şi bogate în specii grădini zoo din țară, fiind în mare parte amenajată în pădure. Aici, animalele au un mediu prielnic, precum şi spații decente de locuit şi de joacă. Desigur, ar mai fi nevoie de îmbunătățiri, însă acestea se fac cu timpul. Vizitatorii au la dispoziție mici cărucioare rustice pentru copii, panouri tactile şi informative şi o atmosferă relaxantă.
Nu uitați să vă bucurați de micile brutării şi cafenele din centrul oraşului, precum şi de restaurantele cu specific local. Dacă doriți să petreceți mai multe zile aici, aveți de unde alege locuri de cazare, de la pensiuni cochete, până la hoteluri cu spa, piscină şi tobogane pentru copii.
Descoperire plăcută,
Echipa i-Tour
Acest articol a fost redactat în colaborare cu partenerii noştri Alphega Farmacie.
Lasă un răspuns