Sibiu, Muzeul Astra

La Gura Râului nu e loc de plictiseală!

La doar 18 km de Sibiu se află una dintre cele mai mari comune din Mărginimea Sibiului, Gura Râului, cu uliţe înguste ce se înşiruiesc de-o parte şi de alta a râului Cibin, la poalele munţilor cu acelaşi nume.

Secole de-a rândul, gurănii au convieţuit alături de natura înconjurătoare…păi cum să fi locuit ei aici fără munţii împăduriţi sau râul Cibin? Adevărata „mană cerească” în Gura Râului a fost piatra de râu dură, bună pentru construcţii. Lucrul acesta l-au ştiut şi autorităţile habsburgice pe la 1700. Dornice să fortifice zidurile burgului Sibiu au construit un canal navigabil pe râul Cibin şi, cu ajutorul gurănilor, aduceau pietre de râu şi lemn pe plute până la zidurile cetăţii.

Localnicii din Gura Râului au profitat de bogăţia naturii înconjurătoare şi curând au dezvoltat meşteşuguri ce se bazau pe forţa apei; au construit joagăre, mori şi pive…nu degeaba se spunea despre gurăni că „le vin banii pe apă”.

Gurănii s-au adaptat întotdeauna schimbărilor vremii; dacă aşezarea geografică i-a ajutat în trecut la practicarea meşteşugurilor şi creşterea animalelor, astăzi peisajul admirabil, tradiţiile şi legendele locului atrag tot mai mulţi turişti.

Dacă vă plac experienţele savuroase şi de neuitat, vă propunem o plimbare cu căruţa în împrejurimile satului. În călătoria vostră veţi întâlni biserici vechi, gospodării cu porţi înalte ce ascund curţi umbrite de viţă de vie şi pavate cu piatră de râu, podul acoperit peste râul Cibin sau impozantul baraj de acumulare străjuit de culmi muntoase. Opriţi-vă pe baraj, respiraţi adânc aerul curat şi contemplaţi peisajul de basm.

De la baraj mergeţi de-a lungul lacului de acumulare până ajungeţi la „Coada lacului” sau „La Pisc”, locul unde Râul Mare se uneşte cu Râul Mic. Continuând călătoria de-a lungul Râului Mare veţi ajunge până în staţiunea montană Păltiniş. Dacă nu aveţi suficient timp, rugaţi „vizitiul” să vă ducă la bradul „cel vechi”, un brad de peste 500 de ani, monument natural…se spune că e nevoie de opt oameni pentru a-l înconjura.

Dacă în timpul săptămânii localnicii zoresc cu treburile prin gospodării, duminica timpul la Gura Râului nu se mai grăbeşte. Acum e momentul să cunoaşteţi oameni, poveşti, întâmplări. După slujba religioasă, toată suflarea comunei se adună în faţa bisericii pentru „porunci”. Primarul face cunoscute ultimele noutăţi şi se consultă cu sătenii în deciziile ce vor fi luate.

Pentru a descoperi frumuseţea şi bogăţia culturală a comunei, precum şi peisajele înconjurătoare, aveţi nevoie de un sejur de câteva zile. Pentru aceasta vă stau la dispoziţie cele 24 de pensiuni rurale cu 317 locuri de cazare. Proprietarii sunt mereu bucuroşi să-şi întâmpine musafirii, iar pe lângă cazare şi gustări delicioase le pot oferi plimbări cu căruţa, cu ATV-ul sau bicicletele, terenuri de joacă pentru copii, teren de tenis şi de fotbal, piscine, locuri de pescuit sau drumeţii în munţii Cindrel.

Informatiile despre frumoasele localitati si despre obiectivele turistice din judetul Sibiu vi le punem la dispozitie prin bunavointa partenerilor nostri, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu.

Descoperire placută,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *