juni brasoveni

Junii brasoveni si Duminica Tomii

La popoarele indoeuropene existau asa-numitele “grupuri de varste”, de obicei in functie de varsta: copii, juni si casatoriti. La romani, grupul junilor cuprindea barbati intre 17 si 46 de ani, iar la greci junia se numea “efebie”. Junele efeb isi incepea junia la 18 ani iar aceasta dura 2 ani, la fel ca “stadiul militar la Atena”. La scandinavi junia dura 3 ani si se numea wikingitate (Wikingertum) sau beserkeritate (Beserkertum), ultimul termen fiind mai vechi, provenit din “bersek”, care la randul sau era echivalent cu “ulfhepner” si insemna “imbracat in piele de urs sau de lup”.

La toate popoarele junia era precedata de o perioada de “initiere”, in care tinerii erau pregatiti pentru a deveni june. Pentru aceasta alegeau un loc retras (fiind despartiti de restul copiilor si femeilor), de obicei in padure, case speciale, numite la greci “andreion” si chiar pesteri.

Pregatirea dura mai mult sau mai putin, timp in care tinerii erau supusi la diferite probe, post, lipsa de somn, sete, chinuri. Ca joc de initiere figura: alergarea, cataratul pe stanci. La fel se petreceau lucrurile si in cazul cavalerilor.

Este evidenta asemanarea acestor ritualuri stravechi din lume cu ritualul Junilor brasoveni, care si-au gasit loc de retragere la Pietrele lui Solomon, o poiana inconjurata de 5 stanci immense si o grota atribuita legendarului rege Solomon.

Erich Jekelius: “Pietrele lui Solomon se numeau in trecut Cetatea lui Solomon probabil datorita traditiei inca vii, dupa care ar fi existat acolo mai de mult un fel de cetate”. Aici au fost descoperite obiecte de piatra, bronz, fier, o moneda greceasca din sec. III i.Hr, si ceramica de influenta provincial – romana, dovedind ca locul a fost populat din mileniul alII-lea i.HR. pana dupa cucerirea romana.

juni brasoveni

juni brasoveni

În prima duminică după Paşte, Duminica Tomii, atât braşovenii cât şi turiştii pot asista la un spectacol ce îmbină în egală măsură elemente de mit, folclor, ceremonial şi magie. Este vorba despre defilarea junilor şi manifestarea obiceiurilor pe care aceştia le-au moştenit din timpuri străvechi. Junii simbolizează cetele de “flăcăi” care erau luate din sânul familiei şi duse la Pietrele lui Solomon o perioadă de timp, unde erau supuşi unui antrenament dur pentru apărarea cetăţii Braşovului. Un număr semnificativ de bărbaţi (de toate vârstele), îmbrăcaţi în port tradiţional şi călare, au coborât din Şcheii Braşovului, de la Pietrele lui Solomon, spre centrul vechi al cetăţii. Există mai multe grupuri de juni, după cum urmează: Junii Tineri, Junii Curcani, Junii Bătrâni, Junii Dorobanţi, Junii Albiori, Junii Roşiori şi Junii Braşovecheni.

În dimineaţa Duminicii Tomii, Junii coboară călare în cetate, se îndreaptă spre Piaţa Unirii, aici înconjoară de trei ori statuia Eroului Necunoscut, iar în faţa bisericii Sfântului Nicolae, preotul paroh le sfinţeşte steagurile printr-o scurtă slujbă. Urmează încolonarea celor 7 grupuri de juni (150-200 de bărbaţi) într-o ordine devenită lege, iar coloana este deschisă de fanfară. Junii mai fac un popas la Troiţa Căpitanului Ilie Birt, unde fiecare grup cântă “Hristos a înviat”, apoi pornesc încolonaţi spre Pietrele lui Solomon.

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon

Odată ajunşi la Pietrele lui Solomon, Junii şi toţi invitaţii lor se răspândesc pe cele două platouri şi începe petrecerea în mijlocul naturii cu ieşirea la horă şi aruncarea buzduganului de către toţi junii pe fundalul muzical numit “Hora Junilor”. Înainte de apusul soarelui junii se încoloneaza călare în aceeaşi ordine şi pleacă înapoi în cetate, fiind primiţi “cu porţile deschise”.

Cronicarul sas, Julius Teutsch spunea despre juni că „trebuie priviţi ca un rest de epocă păgână, o străveche serbare de primăvară, care serbează reînvierea naturii, învingerea soarelui asupra asprimii şi gerului iernii, începutul vieţii noi… iar serbarea trebuie considerată ca un cult religios precreştin, confirmată şi de împrejurarea că ea se petrece tot timpul pe dealuri, fiind un obicei cunoscut încă de la daci”.

Multumim pentru informatii partenerilor nostri strategici, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Brasov.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Sursa foto aici.

One Ping

  1. Pingback: CITY BREAK la BRASOV |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *