Invitatie in Maramures

Cand spui Maramures primul gand este la bisericile de lemn, cu turnul lor zvelt ce se inalta spre cer. Judetul Maramures, insa, isi incanta turistii cu mult mai multe atractii si obiective turistice, aici natura si traditiile jucand un rol esential.

Ceea ce cunoastem noi ca Maramures este, de fapt, o mica parte a intregii zone a Maramuresului, care se intinde si in Nordul granitei cu Ucraina. Intinderea depresionara a fost mereu protejata de muntii ce o inconjoara, ceea ce i-a permis o dezvoltare linistita si continua de-a lungul secolelor, dar si o izolare fata de celelalte regiuni ale tarii. Datorita acestui fapt ea nu a putut fi cucerita de romani, dar populatia s-a romanizat treptat, prin influenta, apoi marile migratii nu au avut acces pe intinderea sa, astfel trecand si pericolul devastarilor. In secolul al XVII – lea Maramuresul intra sub stapanirea Imperiului Habsburgic, alaturi de Transilvania, pentru a fi alipit, trei secole mai tarziu, Regatului Romaniei si apoi divizat in ceea ce cunoastem acum ca Judetul Maramures si cealalta mare parte ce apartine Ucrainei. S-au mentinut, insa, traditii si obiceiuri vechi de sute de ani, care mai sunt practicate si astazi.

Pasul Prislop

Sursa aici.

Muntii, care ocupa mai mult de jumatate din suprafata regiunii sunt Muntii Oasului, Gutai, Tibles si Rodnei spre vest si sud, Muntii Maramuresului si Carpatii Padurosi la est si nord. Principalele trecatori care fac legatura cu zonele invecinate sunt inalte si in trecut erau greu accesibile: spre Moldova, pasul Prislop – 1414 m; spre Nasaud, pasul din Dealul Stefanitei – 1254 m, iar spre nord pasul Frasini (Yasinia) – 931 m.

Asa cum aminteam, natura joaca un rol important in cadrul regiunii Maramuresului, astfel, aici gasindu-se cea mai mare rezervatie a biosferei, dupa Delta Dunarii, din Romania: Parcul Natural Muntii Maramuresului, alaturi de alte rezervatii naturale ca Parcul National Muntii Rodnei, Taul lui Dumitru si Taul Morarenilor din Gutai, Cheile Tatarului si Creasta Cocosului. Acestea adapostesc multe specii protejate sau aflate in pericol, precum rasul, capra neagra, marmota, cocosul salbatic, vulturul auriu, cocosul de munte si cocosul de mesteacan.

Parcul National Muntii Rodnei

Sursa si mai multe informatii despre Parcul National Muntii Rodnei aici.

Maramuresul exercita o atractie din ce in ce mai puternica asupra locuitorilor marilor orase datorita traditiilor care inca se mai pastreaza, a vietii simple din satele sale si a datorita promisiunii intrinseci de purificare a oricarui turist ce-i trece pragul. Bisericile din lemn, ce se gasesc in aproape toate localitatile din judet inca isi mai stang enoriasii in fiecare duminica in straie de sarbatoare, aici se picteaza frumoasele oua de Paste, mestesugul olaritului si al lucrului cu lemnul la constructia caselor, bisericilor, portilor, troitelor sau obiectelor casnice sunt la mare pretuire atat pentru localnici, cat si pentru vizitatorii acestor meleaguri.

Casa din Sieu, Maramures

Sursa aici.

Iar daca astazi am vorbit despre istorie, cadrul natural si traditiile stravechi ale maramuresenilor, data viitoare vom povesti despre orase, statiuni si renumitele biserici care se mai pastreaza inca de la 1364, dintre care opt se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Echipa i-Tour

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *