Continuam seria articolelor “Invitatie”, dupa ce am scris despre atractiile turistice din judete ca Alba, Caras-Severin si Brasov, cu o prezentare a obiectivelor din judetul Hunedoara. Zona este una dintre cele mai frumoase si bogate ale tarii, incepand de la bogatia naturala si pana la cea istorica, datorata amplasarii Cetatii Sarmisegetusa Regia pe teritoriul de astazi al Hunedoarei.

Resedinta de judet este Deva, un oras care adaposteste Cetatea Deva, aflata pe Dealul Cetatii, de pe care se dechide o panorama superba asupra orasului. Puteti vizita ruinele cetatii, care dateaza din 1269. La poalele dealului se afla Parcul Cetatii si Castelul Magna Curia, cea mai veche cladire monument istoric al Devei, in cadrul caruia isi desfasoara activititatea sectiile de istorie si stiinte naturale ale Muzeului Judetean, cunoscut si ca Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane. In plimbare prin Deva veti descoperi o manastire franciscana, multe parcuri si statui, iar stradutele va vor oferi multe posibilitati de fotografiere a caselor vechi si frumoase. Pentru o experienta unica va recomandam o vizita la Centrul hipic, din vestul orasului. Il veti gasi extrem de usor orientandu-va pe harta Devei pusa la dispozitie prin proiectul i-Tour Schi, pe care o puteti downloada gratuit de aici.

Harta Deva obiective turistice

Harta Deva obiective turistice

Un oras important in judet este Hunedoara, situat pe valea Cernei, unde veti descoperi Castelul Huniazilor, un adevarat exercitiu arhitectural al evului mediu. In arealul orasului s-au descoperit tezaure monetare din vremea dacilor, cunoscute sub denumirea “de tip Hunedoara”,precum si monede romane de tip republican sau imperial acoperind o perioada de timp indelungata. Orasul-cetate a cunoscut o perioada de expansiune economica si arhitectinoca intre anii 1400 si 1500, timp in care s-a dezvoltat fara precedent. Castelul Huniazilor sau Corvinilor a fost construit in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara si reprezinta unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Transilvania, care atrage anual zeci de mii de turisti, fiind mentinut in stare foarte buna.

Sursa aici.

Alte orase cu rasunet istoric sunt: Orastie, ce dateaza, documentar din 1224 si adaposteste o cetate medievala cu o biserica fortificata; Petrosani, avand o istorie de peste 150 de ani in minerit si adapostind Muzeul Mineritului si prima cladire a garii ce dateaza din 1870; Hateg, aflat in regiunea Tara Hategului, ce cuprinde si o rezervatie de zimbri; Geoagiu, oras ce adaposteste o capela romanica din secolul al XIII – lea si din componenta caruia face parte statiunea balneara Geoagiu Bai cu “Thermae Dodone” un bazin circular datand din secolele II – III d.Hr, sapat in stanca, ce colecteaza apa unui izvor cu temperatura de 33 de grade celsius si proprietati radioactive.

In episodul viitor vom vorbi despre cetatile dacice si obiectivele turistice naturale ale judetului. Asa ca va urma…

Echipa i-Tour

Share

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Invitatie in Hunedoara, partea a doua |

  2. Pingback: Partii de schi din Hunedoara |

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *