Tara Hategului este una dintre cele mai bogate microregiuni din punct de vedere istoric, din Romania: aici se gasesc importante obiective turistice, monumente de arhitectura si arheologie din tara. Zona este cunoscuta si pentru fosilele de minidinozauri gasite aici la finalul secolului al XIX – lea.

Tara Hategului se afla in sudul judetului Hunedoara si este impejmuita de Muntii Retezat, Sureanu, Tarcu si Poiana Rusca. Vestigiile gasite aici se intind pana in paleoliticul mijlociu, pentru ca apoi, zona sa fie consacrata pentru amplasarea capitalei Daciei, Sarmisegetusa Regia. Dupa cucerirea Daciei de catre romani, capitala noii provincii este stabilita la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ruinele cetatii putand fi inca vizitate.

In perioada medievala Tara Hategului este atestata prin celebra Diploma a Cavalerilor Ioaniti, din 1247, aici gasindu-se ducatul lui Glad (celebru din manunalele de istorie, alaturi de Gelu si Menumorut). Vin apoi cnezii, formeaza cnezate, construiesc biserici care inca se mai pastreaza, in Tara Hategului regasindu-se unele drintre cele mai vechi biserici din Romania, ulterior apar Corvinii , iar in secolele urmatoare zona ajunge sub stapanire habsburgica. Mult mai multe date istorice despre Tara Hategului gasiti aici.

Tara Zarandului sau Tara Motilor Criseni se intinde in trei judete: Alba, Hunedoara si Arad. Zona este o bogata rezervatie de traditii arhaice din Romania si are capitala in orasul hunedoream Baia de Cris. Aici, pe langa traditiile pastrate din mosi stramosi si pe langa bogatia natrala si spirituala locurilor se afla si elemente moderne, precum Muzeul Aurului, care se gaseste in orasul Brad si este unul dintre putinele muzee de acest fel din lume, prezintand exponate din aur nativ, cristalizat, minerale, echipamente si unelte folosite in trecut, obiecte arheologice privind exploatarile romane din Muntii Apuseni. Aici veti gasi mult mai multe date despre acest tinut de basm.

Judetul Hunedoara este foarte bogat in rezervatii naturale de interes national si Rezervatii ale Biosferei precum: Parcul National Retezat, Rezervatia stiintifica Gemenele, Pestera Tecuri si Pestera Sura Mare rezervatii speologice, Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Hategului”, in cadrul careia se alfa Paleofauna reptiliana Tustea, o rezervatie paleonotologica ce contine oua de dinozaur.

In speranta ca v-am trezit interesul pentru vizitarea acestor minunate taramuri, va dorim calatorie placuta! Iar daca ati fost acolo si doriti sa impartasiti cu noi opinii si ganduri, va asteptam cu drag.

Echipa i-Tour

Sursa si mai multe imagini din Hunedoara aici.

Share

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Partii de schi din Hunedoara |

  2. Pingback: Partii de schi din Hunedoara |

2 Comments

  1. Ianc florin Reply

    Bina ziua
    Sint proprietarul Dinosaur world Transylvania . Cum as putea sa ajung si eu pe pagina dumneavoastra? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *