Starea pârtiilor din județul Alba, în perioada 04 – 10 ianuarie 2019

Condițiile de schi sunt excelente la Șureanu, mai putin vremea foarte aspră, specifică începutului de ianuarie. Zăpada proaspăt așternută asigură un sezon de lungă durată, cu pârtii perfect pregătite și zone de off-piste care gem de omăt abundent. Unica problemă, ca întotdeauna, o reprezintă drumul între lacul Oașa și pârtii, pentru care sunt absolut necesare lanțurile. De asemenea, o veste foarte bună e restaurantul „Raluca”, de la baza pârtiilor, deschis de curând.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime și este deszăpezit, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Atenție, însă, asfaltul este acoperit din loc în loc de zăpadă, în special pe lateralele benzilor de mers.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit, însă nu suficient. Există multe porțiuni dificile, cu zăpadă multă și înguste cât pentru o singură mașină, așadar fiți pregătiți pentru posibile ambuteiaje. Totodată, există gropi, șleauri, iar pe marginea drumului se află șanțuri adânci. Dacă veți avea montate lanțurile, nu veți întâmpina nici o problemă de acces.

Pârtii și instalații de cablu: sunt deschise toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil. A nins și a viscolit intens în ultimele zile, așadar zăpada este mai mult decât suficientă. Pârtiile sunt pregătite la prima oră a dimineții, având o textură foarte bună a stratului de zăpadă bătătorită. În vastele zone de off-piste, omătul proaspăt este imens, așadar singurul lucru care ar trebui să vă preocupe este nu grosimea stratului, ci siguranța voastră. Funcționează ambele teleschiuri, dar și telescaunul. Totuși, dacă viscolul va fi prea puternic, telescaunul va fi oprit.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: pentru perioada 04-10 ianuarie 2019, se anunță ger năprasnic, ninsori și, ulterior, o încălzire a vremii. Va ninge și, totodată, va fi extrem de frig de vineri până marți, urmând să se încălzească progresiv spre sfârșitul săptămânii viitoare. Temperaturile se vor încadra, în general, între -18 și -2 grade Celsius. În mod sigur, vizibilitatea pe pârtii va fi afectată de condițiile meteo.

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

• Arieşeni

– Toate pârtiile existente sunt funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală:

Sezonul de schi continuă cu zăpadă naturală și abundentă la Arieșeni, unde iarna pare că își reintră în drepturi cu fiecare nouă săptămână. Pârtiile sunt perfect pregătite și își așteaptă turiștii zi de zi, cu atât mai mult cu cât se anunță vreme foarte potrivită pentru schi. Se schiază pe ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2). Zăpada este arhisuficientă, stratul bătătorit măsurând în jur de 60 cm. Totodată, instalațiile de transport pe cablu funcționează în regim normal.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: pentru perioada 04-10 ianuarie 2019, se preconizează ger și ninsori slabe. Valorile termice generale se vor încadra între -18 și -2 grade Celsius.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *