Herghelia de lipitani de la Sambata de Jos, judetul Brasov

In timpul unei excursii de weekend, am vizitat si Herghelia de lipitani din Sambata de Jos. Herghelia se gaseste in apropierea drumului principal ce leaga Sibiul de Fagaras, fiind necesara o deviere de la traseu, pentru a ajunge la ea, insa merita tot efortul. Intrati, nu va sfiiti. Il veti gasi in incinta hergheliei pe ingrijitorul frumosilor cai, care va va plimba prin toata herghelia si va va spune povesti despre aproape fiecare cal in parte.

Istoricul Hergheliei de la Sambata de Jos

In anul 1874 este fondata herghelia de la Sambata de Jos, iar caii din rasa Lipitan provin de la Herghelia Lipita din Slovenia unde procesul de selectie pentru aceasta rasa a inceput inca din 1580; mai tarziu, in 1913, in preajma izbucnirii razboiului mondial, herghelia este mutata definitiv, cu intregul efectiv (322 capete) la Babolna în Ungaria.

In anul 1920 Statul Roman reinfiinteaza Herghelia Sambata de Jos, ca herghelie nationala cu 3 armasari pepinieri si 22 de iepe mama. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pierderile au fost imense, insa imediat dupa razboi, se iau masuri de refacere a efectivelor de cabaline. Au urmat colectivizarea agriculturii si extinderea lucrarilor mecanizate care au dus, din nou, la reducerea drastica si cu efect negativ asupra cabalinelor de rasa.

Numarul cailor de rasa creste abia dupa anul 1971, odata cu infiintarea Centrului Republican pentru Cresterea Cabalinelor si Calificarea Cailor de Rasa. In perioada 1990 – 2002 herghelia a facut parte din fostele Cai de Rasa R.A. si S.N. Cai de Rasa S.A., iar in noiembrie 2002, herghelia trece in administrarea Regiei Nationale a Padurilor.

In cadrul complexului se afla „Castelul Brukenthal“ (momentan nevizitabil, fiind in stare de degradare avansata), edificiu declarat monument de arhitectura, ce face parte din patrimonial national. Castelul a fost construit in perioada anilor 1750-1760 de catre clacasii contelui Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu.

Rasa Lipitan

La Sâmbata de Jos, una din cele mai importante herghelii de cai Lipitani din lume, se cresc 7 linii de sânge care poarta numele armasarilor care au stat la baza formarii actualelor efective – Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola, Tulipan.

Lipitanul este un cal cu o conformatie armonioasa si eleganta. Este un cal bland, docil si supus, cu temperament vioi. Datorita elegantei sale si a temperamentului, Lipitanul este principala rasa care se utilizeaza la marile scoli de dresaj academic din lume.

Obiective de vizitat la herghelie

Herghelia este destinata cresterii si ameliorarii materialului genetic pentru rasa Lipitan. Aici veti gasi grajdurile pentru armasari, cele pentru iepe si manji, o pista de antrenament; o galerie-muzeu; baza pentru antrenament si concursuri de atelaje; baza de agrement; sediu administrativ si teren agricol.

Ce puteti face la Hergelia de lipitani din Sambata de Jos

Sa priviti superbii armasari reproducatori si sa aflati povestea lor, sa urmati cursuri de echitatie, sa participati la sesiuni de dresaj si antrenament, precum si la spectacole si concursuri sportive ecvestre, sa vizitati galeria-muzeu si, de asemenea, sa faceti turism ecvestru.

Ce mai asteptati? Distractie placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *