Gradina Zmeilor, Salaj

Gradina Zmeilor, judetul Salaj

Acum cateva zile dezvaluiam comorile ascunse ale judetului Salaj. De astazi, va propunem sa intram in detaliu cu obiectivele turistice din judetul Salaj si incepem cu Gradina Zmeilor, un loc miraculos format din blocuri inalte de piatra, cer par asezate acolo de mana unor uriasi.

Gradina Zmeilor din judetul Salaj este o arie naturala protejata, aflata in partea central-estica a judetului Salaj, la 10 kilometri distanta de orasul Jibou. Mai precis, aceasta poate fi gasita in bazinul Almaşului, pe teritoriul vestic satului Gâlgău Almaşului, intinzandu-se pe o suprafata de 5 hectare, de la primele formatiuni pana la baza abruptului. Aici se ajunge de pe drumul DN1G Huedin-Var, pe parcursul caruia veti gasi indicatoare, ce conduc pana la parcarea rezervatiei.

Rezervatia naturala Gradina Zmeilor cuprinde un ansamblu neregulat de stanci cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stancoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, unele avand inaltimi de peste 10-12 m. Formele lor se datoreaza actiunii aerului (inghet-dezghet, vant, temperatura), a apei (spalare, siroire) si a proceselor gravitationale (prabusiri, surpari) si poarta nume precum:  Zmeul si Zmeoaica, Mosu, Calugarii, Capitanul, Soldatii, Eva, Dorobantul, Degetelul, Sfinxul. Gradina Zmeilor, Salaj

Daca intrebati localnicii despre Gradina Zmeilor, s-ar putea sa aflati si cel de-al doilea nume al rezervatiei, “Fata Catanii”, dupa legenda ce povesteste despre o fata indragostita de o catana si transformata in stana de piatra de blestemul mamei vitrege. Actualmente, stanca ce reprezenta “Fata Catanii” nu mai exista. Ea s-a prabusit la inundatiile din 1973. Stanca arata ca o fata care avea un soldat langa ea si parca avea un cos pe umar.

Odata ajunsi la hotarul rezervatiei veti fi surprinsi de numeroasele stanci uriase, pe care le puteti admira in cursul unei plimbari de circa 3 ore pe traseele marcate, urcand si coborand terasele care le inconjoara. Cele doua stanci mai spectaculoase au fost denumite Zmeul si Zmeoaica, iar de pe terasa de deasupra lor se poate vedea ansamblul stancilor, dupa care se coboara pana la baza blocurilor.

Complexul Gradina Zmeilor

Unele teorii sustin ca Gradina Zmeilor ar fi un urias complex megalitic, cu blocuri de piatra ridicate aici acum mii de ani, in scopuri religioase, avand zone precum un templu, un altar, etc. Nu putem sti daca acestea sunt adevarate, insa formatiunile va vor stari curiozitatea si interesul intru descoperirea altor formatiuni similare din Romania, precum Trovantii din Buzau, Sfinxul si Babele din Bucegi si altele.

Descoperire pacuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *