ginkgo-biloba-in-gradina-botanica-bucuresti

Gradina botanica din Bucuresti

Gradina Botanica “Dimitrie Brândză” din Bucuresti reprezinta unul dintre obiectivele turistice ale orasului si o frumoasa oaza de aer curat si de liniste in capitala atat de aglomerata. Daca doar vizitati orasul, trebuie sa veniti si aici, iar daca locuiti in Bucuresti, o puteti redescoperi in fiecare an.

Gradina botanica din Bucuresti a fost infiintata in 1860, la initiativa doctorului Carol Davila, fiind situata in partea de vest a orasului, pe malul drept al raului Dambovita. In 1884, insa, gradina a fost mutata in spatiul actual, din Cotroceni, de catre Dimitrie Brândză, un botanist roman, si de catre Fuchs, un arhitect peisagist belgian. Abia in 1891 gradina a fost inaugurată, dupa ce serele au fost construite si populate. Atat in timpul Primului, cat si in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, edificiul are de suferit din cauza ocupatiei straine si a bombardamentelor, dar se reface in urmatorii ani. In 1960 s-au construit serele noi si noul Institut Botanic in care functioneaza si Herbarul.         Clopotei in Gradina Botanica, Bucuresti

In anul 1978 a fost inaugurat noul Muzeu Botanic, organizat pe baze ecologice si situat la intrarea in Gradina, intr-o cladire in stil brancovenesc, iar abia in 1994 gradina a primit numele binefacatorului sau.

Gradina Botanica din Bucuresti este amenajata pe sectoare, avand in componenta si sere pentru protejarea speciilor tropicale. 

Sectorul decorativ ocupa 5000 mp, fiind infiintat in 1956. El ocupa spatiul de la intrarea in gradina si incanta privirea vizitatorilor prin bogatia de culori indiferent de anotimp. Cele 500 de plante erbacee si lemnoase au fost grupate in asa fel incat sa atraga atat atentia amatorului de plante si flori cat si a specialistului. Sectorul plantelor rare a fost infiintat in 1962 si cuprinde specii declarate monumente ale naturii, specii endemice, rare sau amenintate la nivel national si european. Sectorul de flora mediteraneana numara 200 de specii cu origine mediteraneana, dintre care unele se regasesc si in flora spontana a tarii noastre, in zona Banatului, in sudul Olteniei si Dobrogei.

Sectorul numit Gradina Italiana este amenajat langa Institutul Botanic si se desfasoara intre doua alei cu castani impunatori, care strajuie asupra gradinii. Spatiul este elegant, dreptunghiular cu extremitati rotunjite si cuprinde plante perene precum si un bazin cu pesti si cu cu specii acvatice de plante. Flora Dobrogei este localizat pe o colina, ca simbol al reliefului predominant din Dobrogea. O serie de specii rare si caracteristice, adaptate la conditiile specifice de clima ale acestei regiuni sunt cultivate pe platoul si pe versantii acestei coline.

Gradina Botanica, Bucuresti

In sectorul Muntii Carpati speciile sunt grupate pe zone de vegetatie: paduri de foioase si paduri de conifere. Pe Colina Coniferelor, cascada si monumentalul chiparos din America de Nord constituie atractiile principale, sectorul insumand atat conifere autohtone, cat si din alte zone ale globului, cum ar fi chiparosul de balta, aclimatizat foarte bine in Gradina Botanica din Bucuresti. Conditia esentiala a persistentei acestui sector este reprezentata de functionarea cascadei.  Lacul de la baza colinei este acoperit cu nuferi.

Rosarium este sectorul in care trandafirii uimesc prin diversitatea formelor si culorilor. A fost reamenajat incepand cu anul 1976 si insumeaza in momentul de fata aproximativ 130 de soiuri cu talie diferita. Colectia de iris este situata in apropierea rozariului, cuprinde 7 specii si peste 100 de soiuri de Iris germanica.

Gradina Botanica adaposteste si un sector de plante utile, care se afla in imediata apropiere a serelor de expozitie. Cea mai mare parte este reprezentata de specii cu utilizari in medicina populara sau pentru obtinerea unor produse farmaceutice.

Sectoarele interioare sunt formate din sere, care protejeaza colectii de plante grupate in functie de conditiile ecologice specifice mediului lor natural: colectia de palmieri, de ficusi, de filodendroni, orhidee, ferigi exotice, plante subtropicale, plante tropicale de apa si de zone umede, plante suculente, cactusi, bromelii. Pavilionul central al serei este Palmariul, cu o suprafata de aproximativ 600 mp si o inaltime de 18,5 m, destinat colectiilor de plante inalte: palmieri, ficusi, filodendroni, liane de talie mare. Colectia de palmieri include peste 40 de specii originare din China, India, California, Africa, Indochina etc. Din Palmariu se trece in Compartimentul Orhideelor care adaposteste 36 de specii de orhidee deosebit de frumoase.

Compartimentul Ferigilor Exotice, adaposteste o frumoasa si bogata colectie, cu specii din aproape toate zonele calde ale globului, iar Compartimentul Plante Mediteraneene, Subtropicale este populat cu specii de citrice (lamai, portocali, grape-fruit si mandarini) de dimensiuni mari, care incanta prin parfumul florilor, bogatia si coloritul fructelor. Ultima zona este Compartimentul Plante de apa – tropicale, care adaposteste o colectie de nuferi tropicali (Nymphaea odorata, N. capensis si N. rubra).

Toamna in Gradina Botanica, Bucuresti

Gradina Botanica din Bucuresti isi incanta vizitatorii in orice anotimp, iar la fiecare pas pe care il veti face in interiorul ei va veti bucura de bogatia plantelor si de explozia de culoare. Asadar, rezervati-va cel putin 2-3 ore pentru a o descoperi.

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *