Gradina Botanica „Alexandru Borza” din Cluj

Gradina Botanica din Cluj are un istoric indelungat, care incepe in anul 1872, o data cu infiintarea Universitatii Franz Josef din Cluj. Atunci, catedra de botanica primeste o gradina, transformata in spatiu pentru studiu. Gradina este ulterior extinsa, dar, in acelasi timp, pe teritoriul ei se construiesc si unele cladiri: Institut de Chimie si cel de Zoologie.

La inceputul secolului XX, gradina primeste un nou teren, pe care va fi, in timp, extins si amenajat, pentru a gazdui actuala Gradina Botanica “Alexandru Borza”, numele primind-ul de la parintele sau din 1920. Incepand cu acest an, gradina prinde contur: sunt construite trei podulete rustice si un pod mai mare peste Paraul Tiganilor, se planteaza flori si se insamanteaza zone extinse de teren, se realizeaza retele de irigare si apeducte, alimentate din prorpiul Turn de Apa, se construiesc cladiri administrative si de protectie pentru plantele mediteraneene, drumuri, alei, sere si plantarul. Toate acestea, pentru a deveni una dintre cele mai mari si frumoase gradini botanice din tara.

Gradina Botanica este amenajata pe sectoare:

– Sectorul ornamental gazduieste plantele decorative ale fiecarui sezon.

– Sectorul fitogeografic adaposteste zeci de specii a catorva sute de plante lemnoase si ierboase, fiind constituit din mai multe zone precum Gradina Japoneza, amenajata in stil traditional japonez, cu specii de plante din Extremul Orient, un lac in mijloc, podete curbate, felinare din piatra si o poarta sacra; Gradina Romana  sau gradina lui Pliniu, este dispusa in jurul statuii zeitei romane a agriculturii Ceres, prezinta plante mediteraneene si vestigii romane din timpul orasului antic Napoca; Rosariumul, cu zeci de specii de trandafiri.

Gradina Japoneza primavara

Gradina Japoneza

– Sectorul sistematic este intins pe 4 hectare si contine un mare numar de specii de plante grupate pe familii, dispuse dupa ordine si clase, din punct de vedere filogenetic. Aici de afla si doua sere in care se cultiva plante din zona ecuatoriala, tropicala si subtropicala.

– Sectorul economic grupeaza plantele dupa modul lor de utilizare in: plante alimentare, tehnice, furajere, melifere si tinctoriale.

– Sectorul medicinal adaposteste plante cunoscute datorita proprietatilor lor medicale si curative.

La Gradina Botanica din Cluj vom mai gasi un Herbar, cel mai mare din Romania, cu peste 650 000 de esantioane de plante din toate regiunile lumii, cu o valoare stiintifica deosebita si un Muzeu Botanic, ambele aflate la dispozitia vizitatorilor si cercetatorilor.

Programul de vizitare al Gradinii Botanice “Alexandru Borza” este: zilnic intre orele 8-19, iar serele zilnic intre orele 9-17.

Biletul de intrare costa 5 lei, iar studentii au 50% reducere.

Pentru a gasi mai usor Gradina Botanica si a va orienta prin Cluj-Napoca, luati de pe www.i-tour.ro harta turistica a orasului:

Harta turistica Cluj-Napoca

Descoperire frumoasa,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *