Originea tradiţiei lolelor
Obiceiul Lolelor îşi are originea în secolul XVII când se practica nu doar în Transilvania ci şi în localităţi din Austria, Elveţia şi Germania. Există multe legende privind originea acestui obicei; cel mai probabil însă, acesta este legat de tradiţia înmânării lăzilor de breaslă noilor conducători, acestea fiind păzite împotriva spiritelor rele de către personaje mascate numite Lole sau Urzeln.

Jocul cercului, Parada Lolelor, 1929

În anul 1872, când Universitatea Săsească a desfiinţat breslele, obiceiul Lolelor a fost întrerupt. În anul 1911 tradiţa a fost reînviată prin organizarea unei parade comune cu însemnele breslelor şi fuga lolelor pe străzile oraşului, pentru alungarea spiritelor rele. Obiceiul a fost reîntrerupt în 1941 şi 1990. În anul 2006 tradiţa a fost reinviată, iar în 2007 a luat naştere Asociaţia „Breasla Lolelor” de la Agnita cu rolul de a păstra şi de a promova această veche tradiţie.
Astăzi, la fel ca şi în trecut, parada se desfăşoară pe străzile localităţii şi este condusă de breasla cizmarilor, urmată de breslele croitorilor, blănarilor, dogarilor şi personaje stranii, simbolice.

Costumul
Costumul lolelor este alcătuit dintr-o pânză albă pe care sunt cusute bucăţi de material negru cu elemente simbolice specifice fiecărei bresle. În mână, lolele poartă biciul pe care, la un semn al căpeteniei, îl pocnesc pentru a alunga spiritele rele. Deoarece poartă masca pe parcursul întregului eveniment, fiecare lolă primeşte un număr de identificare de la Poliţia locală pentru a putea fi recunoscute.

Lola mica la Agnita, 2008

Fuga Lolelor – un secol de la reînviere

Anul acesta „Fuga Lolelor” este specială, deorece se sărbătoreşte un secol de la reînvierea acestei tradiţii de către meşterii breslaşi din Agnita. La festival vor participa peste 200 de lole din ţară şi din Germania cu vârste de la 3 până la peste 60 de ani.

Programul evenimentului

Vineri, 11 februarie
Vineri vor sosi la Sibiu invitaţi din Germania, foste lole. Aceştia vor participa la ora 17.00, la vernisajul expoziţiei „100 ani-Parada Lolelor”, la Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”, Sibiu.

Sâmbătă, 12 februarie
Sâmbătă la ora 8.30, lolele vor pleca din Agnita la Cincu (jud. Braşov). La ora 12.30 lolele vor sosi la Sibiu unde vor organiza parada din Piaţa Mare. Ziua se va încheia la Marpod cu un spectacol urmat de masa festivă.

Duminică, 13 februarie
Duminică lolele se întorc la Agnita. Spectacolul itinerant debutează la ora 10.20 şi cuprinde parada lolelor, a personajelor tradiţionale şi intonarea imnului Transilvaniei. După paradă lolele se vor organiza în grupuri şi vor colinda străzile oraşului pocnind din bice pentru alungarea spiritelor rele şi servind trecătorii cu gogoşi. Spectacolul se încheie seara cu un bal al lolelor.

Multumim pentru aceste informatii partenerilor nostri strategici Asociatia Judeteana de Turism Sibiu.

Mai multe detalii despre acest eveniment gasiti pe site-ul oficial al Breslei Lolelor: www.breaslalolelor.ro. Iar daca sunteti in zona la acest sfarsit de saptamana nu ratati participarea la Parada Lolelor. 🙂 De asemenea, luati cu voi harta orasului Sibiu, din sectiunea Download harti, pentru a putea vizita si alte obiective si atractii turistice din oras.

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Agnita, oraselul breslelor |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *