Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est/ La Est de Vest”

În perioada 24-26 octombrie 2012, la Muzeul de Artă (Palatul Baroc) din Timişoara va avea loc primul festival internaţional de literatură din România organizat în afara Capitalei, un exemplu de descentralizare culturală. Acesta este unul dintre proiectele importante cu care Timişoara poate candida la Capitală Culturală Europeană, în 2020. Festivalul își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”.Echipa organizatorică îi reunește pe fondatoarele agenției Headsome Communication, Oana Boca și Ioana Gruenwald, și pe cunoscutul poet, editor și jurnalist timișorean Robert Șerban.

Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) se desfăşoară sub moto-ul „La Vest de Est / La Est de Vest”. Timp de trei zile, oraşul de pe Bega se va transforma într-o platformă de întâlniri şi dezbateri la care au fost invitate să participe atât nume importante ale scenei literare europene, cât şi scriitori autohtoni (timișoreni, la această primă ediție) de referinţă.

InvitaţiSlavenka Drakulić, cea mai tradusă şi apreciată scriitoare şi publicistă croată a momentului, publicată în limba română la Editura Curtea Veche / Richard Swartz, scriitor suedez şi şi unul dintre cei mai importanți jurnalişti din Europa Centrală şi de Est, cu două volume traduse în limba română, la Editura Univers / Attila Bartis, unul dintre cei mai traduşi prozatori contemporani din Ungaria, un nume de referinţă atît în lumea literelor, cît şi în arta fotografică, publicat cu succes în limba română de editurile Paralela 45 și Polirom / Jan Koneffke (Germania) – autor prolific, prozator, poet şi jurnalist, tradus în limba română la Editura Humanitas Fiction / Vladimir Arsenijević –  scriitor, traducător, editor, muzician şi publicist, unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai scenei literare tinere, alternative şi progresiste din Serbia / Philip O Ceallaigh, scriitor irlandez descoperit de prestigioasa Editură Penguin, stabilit în România și publicat de editura Polirom și Vasile Ernu: născut în URSS, autor de referință, multipremiat și tradus în peste 10 țări.

Palatul Baroc Timisoara

Lor li se alătură, cu lecturi în avanpremieră, 5 scriitori timișoreni cunoscuți: Adriana Babeți, Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa, Daniela Raţiu și Tudor Crețu. Amfitrionii celor trei seri de Festival sunt: Mircea Mihăieș, Denisa Comănescu și Robert Șerban.

Inițiatorii Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara sunt Oana Boca și Ioana Gruenwald (fondatoarele agenției Headsome Communication și co-organizatoarele Festivalului Internațional de Literatura de la București), alături de cunoscutul poet, editor și jurnalist timișorean Robert Șerban.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” este organizat înparteneriat cu Asociaţia „Timişoara, Capitală Culturală Europeană”, traduki, Fundaţia Interart Triade, Universitatea de Vest, Centrul Cultural German Timișoara, Consulatul General al Republicii Serbia la Timișoara, Ireland Literature Exchange, Centrul Cultural al Republicii Ungare Bucureşti.

Iată câteva obiective turistice din Timişoara, pe care le puteţi vizita: Muzeul Satului Bănăţean, Opera şi Piaţa Operei, Catedrala Mitropolitană, Palatul Dicasterial, Bastionul Theresia, Piata Unirii şi însuşi Palatul Baroc, cel care găzduieşte Muzeul de Artă.

Plimbare plăcută,

Echipa i-Tour

Sursa info aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *