Harta Feldioara

Feldioara si cetatea Teutonilor

Anul acesta va avea loc sarbatorirea a 800 de ani de la sosirea primilor cavaleri teutoni in Tara Barsei, mai precis, la Feldioara. Anuntul acestui eveniment ne-a facut curiosi in legatura cu istoria, obiectivele si atractiile turistice ale Feldioarei.

Iata ce am aflat: Situata pe DN 13, la 20 km nord de Brasov si 100 km de Sighisoara, localitatea Feldioara domina Tara Barsei de Jos de pe colina care se desprinde din muntii Persani si se opreste pe malul Oltului. Feldioara se gaseste in apropierea unor masive muntoase spectaculoase: la 40 km de Muntii Bucegi, 30 km de Masivul Postavaru, 45 km de Masivul Piatra Craiului si 10 km de padurile Muntilor Persani.

Feldioara era cunoscuta, in trecut ca Cetatea de Pamant, sau ca Cetatea Mariei, dupa denumirea sa in germana “Marienburg” si in latina “Castrum Sancte Maria”, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Teutonii au poposit aici in anul 1211 si au parasit zona in 1225, Feldioara fiind atestata documentar abia in 1240. Zona a fost, insa, locuita si anterior venirii sasilor aici, fapt dovedit de mormintele gasite de catre arheologi, care dateaza din secolul XII.

Cetatea Teutonilor

Cetatea era situata pe colina de la Feldioara, inconjurata pe trei laturi de raul Homorod. Experienta de constructori a teutonilor acumulata in Tara Sfanta si in Asia Mica a adus pe meleagurile transilvanene tehnici si soluţii de constructie intalnite la marile castele cruciate de la Tyr, Krak des Chevaliers si Ascalon. Din vechea cetate a teutonilor se mai pastreaza astazi numai un rest dintr-un zid de piatra in partea de nord-vest.

Cetatea medievala a Feldioarei, din care mai exista doar ruinele, se afla in extremitatea sudica a platoului comunei. Teritoriul ei este delimitat printr-un sant de aparare, actualmente nu prea adanc, datand din epoca medievala. Cetatea, caracteristica secolelor XIV-XV, mai pastreaza inca 2 turnuri aflate in ruina, legate de ziduri de aparare.

Cetatea Feldioarei

Cetatea Feldioarei

Biserica evanghelica fortificata este situata în estul localitatii. Conform tipariturilor si traditiilor istorice, sediul principal al Ordinului teutonilor din Tara Barsei se gasea aici intre 1211-1225. Biserica este construita in stil gotic, pe temeliile uei basilici de la sfarsitul secolului XIII.

Feldioara beneficiaza de o comoara in adevaratul sens al cuvantului prin prisma existentei unei zone istorice inca locuita, care este formata din cladiri si case de locuit cu toate acareturile datand din sececolul XVIII.

In imaginea de mai jos veti putea observa localizarea obiectivelor turistice pe harta localitatii Feldioara.

Harta Feldioara

Acestea fiind spuse, va uram calatorie placuta,

Echipa i-Tour

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Cetăţile Braşovului renasc pe terminalele TomTouch

  2. Pingback: Festival de film în Cetatea Făgăraşului |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *