Excursii in Oltenia de sub munte

Tinutul de nord al Olteniei, cuprins intre Olt si Motru, e dominat de inaltimile muntilor Căpăţânei, Parâng si Vâlcan, la poalele carora se intind pitorestile depresiuni ale Horezului, Polovragiului, Targu Jiului si Tismanei. De asemenea, in partile Valcei si Gorjului se constata pastrarea, in cursul veacurilor, a unei intense vieti sociale si culturale.

De la Ramnicu Valcea la Tismana

Calatorul care va porni sa cunoasca aceste tinuturi va avea posibilitatea sa viziteze numeroase obiective turistice: un peisaj natural bogat cu plaiuri prelungi, depresiuni, vegetatie bigata, chei inguste si pesteri, dar si monumente istorice si de arhitectura precum manastiri, cule si sculpturi celebre.

Ramnicu Valcea este resedinta judetului Valcea, asezata pe malul drept al Oltului si atestata documentar inca din 1389, cand Mircea cel Bătrân meniona intr-un hrisov ca se afla in „orașul domniei…numit Râmnic”, avand o puternica traditie culturala si istorica.

Iata ce obiective turistice puteti vizita in Ramnicu Valcea: Muzeul Judetean cu sectiuni de istorie, arheologie, arta si etnografie; Ruinele curtii domnesti a lui Mircea cel Batran, Casa memoriala Anton Pann; Episcopia Ramnicului (din secolul al XVI-lea); Cetatuia (Biserica fortificata din secolul al XVII-lea); Dealul Capela; Parcul Zavoi; Monumentul inchinat lui Barbu Stirbey din Parcul Zavoi.

La 20 de kilometri nord-vest de Ramnicu Valcea, pe valea Paraului Olanesti, la o altitudine de 450 de metri se gaseste statiunea balneoclimaterica Baile Olanesti. In statiune exista aproape 30 de izvoare cu ape minerale, indicate in tratamentul multor afectiuni ale tubului digestiv, ale rinischilor, in bolile de nutritie si in alergii. In Olanesti se afla si o frumoasa bisericuta de lemn, adusa din Albac, ce dateaza din anul 1746.

Odata ajunsi in Olanesti, fie ca va cazati la un hotel sau la una din multiplele pensiuni si vile din statiunie, mergeti in plimbare pe Aleea Izvoarelor, care va va conduce de-a lungul malului Paraului Olanesti, pana la Izvorul 24 si chiar mai sus. Drumul este extrem de frumos, pe alocuri parand sapat in stanca, iar micuta cascada ce se formeaza la un moment dat va putea fi privita chiar de deasupra barajului care o formeaza.

Pe drumul ce duce de la Vila Plopul la Sanatoriul Elias OIanesti (fosta Vila 1 Mai) privirea calatorului se opreste asupra celor doua lacuri cu nuferi – albi şi galbeni ­ o adevarata splendoare a naturii. Asadar, nu le ratati si indrazniti sa intrati chiar pe domeniul vilei, este un loc extrem de odihnitor. De asemenea,  in parcurile statiunii veti intalni specii rare precum Liriodendron tulipifera (arbrele de lalea), Ginkgo biloba (arborele pagodelor) si Abies concolor (bradul argintiu).

Despre celelalte obiective turistice din Oltenia de munte vom vorbi zilele viitoare.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

sursa foto aici si Coriu Valentin

One Ping

  1. Pingback: Excursii in Oltenia de sub munte II |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *