Eforie Sud, statiunea si istoria

Statiunea Eforie Sud face parte din orasul Eforie si se afla la nici doi kilometri in sudul statiunii Eforie Nord. Din acest motiv, denumirile sucesive pe care le-a purtat una dintre statiuni, le-a avut si cealalta, pana acum cateva decenii, cand a primit denumirea actuala. Eforie Sud este o statiune estivala de mici dimensiuni, linistita, cu mult spatiu verde, incadrata de Marea Neagra si Lacul Techirghiol, fiind cunoscuta pentru factorii naturali din zona utilizati in bazele de tratament.

Statiunea se constituie incepand cu anul 1894, cand aici este ridicat un sanatoriu pentru tratarea diverselor afectiuni. Cinci ani mai tarziu, in 1899, pe malul marii, este construit primul hotel din zona, denumit Hotel Movila (astazi, Hotel Parc). Tot in acea perioada in zona sunt construite Baile Movila, amenajate pe malul Lacului Techirghiol. Cu aceasta copazie ia fiinta statiunea Movila-Techirghiol, devenita oficial statiune balneoclimaterica in anul 1912. Intre cele doua razboaie mondiale, statiunea cunoaste o dezvoltare pronuntata si isi schimba numele din Movila-Techirghiol in Carmen Sylva si, mai tarziu, Vasile Roaita. Pana in 1933 statiunea Eforie apartine de localitatea Techirghiol.

In perioada 1903-1906 se construiesc aproximativ 50 de vile si hoteluri, precum: vila Colonel Negrea, vila Cleopatra (azi Cupidon), vilele Sachelarie, Calinescu, Smantanescu, Predescu, Flora, hotelul Popovici si vila Ing. Zissu ridicata langa hotel Parc, restaurata in 1967. Tot in aceasta perioada, se construiesc si anexele comerciale ale centrului, cladiri care astazi sunt locuințe. Mai tarziu, Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti, infiinteaza pe malul marii, Sanatoriul pentru combaterea tuberculozei osoase la copii, construit provizoriu, cu instalatii de bai calde, aplicatii de cataplasme si helioterapie. Pana in 1916, ia fiinta in jur, un parc cu flora montata, cu scop recreativ dar ai pentru consolidarea terenului nisipos.  Pana in 1938, se construiesc aici aproximativ 500 vile, hoteluri si case de locuit. Statiunea ajunge astfel sa poata gazdui inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial pana la 20.000 vizitatori pe sezon.

Plaja din Eforie Sud
In statiunea Eforie Sud nu veti gasi cea mai generoasa plaja de pe litoral, din cauza eroziuni Marii Negre, insa intre statiunile Eforie Nord si Eforie sud, pe o lungime de de aproape 2 kilometri, se afla o plaja destul de lata si foarte placuta. Faleza statiunii este una inalta, iar accesul catre plaja din Eforie Sud se face pe scari.

Cazare in Eforie Sud
Statiunea Eforie Sud va ofera locuri de cazare in hoteluri, vile si pensiuni, majoritatea amplasate in apropiere sau chiar pe faleza din statiune. Multe dintre locurile de cazare ale statiunii sunt disponibile in hoteluri de 2 si 3 stele, precum si in vile si pensiuni.

Tratament in Eforie Sud
Eforie Sud este o statiune balneoclimaterica, ideala pentru aerohelioterapie si talasoterapie. Pe malul Lacului Techirghiol functioneaza o baza de tratament in aer liber unde se pot face impachetari cu namol rece si bai in lac. Aceste cure naturale sunt indicate in cazul unor afectiuni, precum: dureri reumatismale, dermatoze, hipotiroidie, limfatism, anemie secundara, rahitism, decalcifiere, oboseala cronica, slabiciune fizica, stari de dupa fracturi ale oaselor membrelor, etc.

Distractie si relaxare
Plaja este cel mai accesibil mijlocul de relaxare in Eforie Sud. In statiune se gasesc, de asemenea, cluburi, restaurante, terase si magazine care comercializeaza produse si accesorii de plaja, jucarii, haine si incaltaminte de sezon, suveniruri. La Teatrul de Vara din statiune va puteti bucura de spectacole, de la cele de teatru la cele de muzica usoara si populara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *