Edificiul Roman cu Mozaic Tomis

De astazi vom incepe un mic serial despre cel mai mare mozaic roman descoperit in Europa, care se gaseste chiar la noi in tara, mai precis la Constanta, in zona peninsulara. Intregul ansamblu pe care se sprijina mozaicul a fost descoperit in anul 1959, iar structura existenta in acest moment face parte din Monumentele de Patrimoniu ale orasului Constanta.

Cercetarea arheologica a Mozaicului Roman 1959 – 1960

Cercetarea arheologica a Mozaicului Roman 1959 – 1960

 I. SCURT ISTORIC

Edificiul roman cu mozaic Tomis este expresia maretiei portului si orasului greco-roman Tomis. Constructia monumentala a servit ca gara maritima si club al armatorilor si negustorilor, de la finele sec. III la inceputul secolului al VII-lea. Din vastul complex initial, dezvoltat in trei terase suprapuse, a ramas o parte din zidurile si arcadele romane ale constructiei, din obiectele aflate in magaziile sale, precum si din pardoseala din mozaic policrom (700 m 2). In epoca romano-bizantina, autoritatile orasului, armatorii, negustorii se intalneau in agora fastuoasa a terasei superioare a edificiului, pentru a incheia tranzactii comerciale, a participa la festinuri, etc.

Aceasta terasa, care avea 100 m lungime si 20 m latime, impune datorita pavimentului mozaicat, cu motive geometrice si florale, inscrise in patrate si cercuri, dispuse in jurul unui camp central. A doua terasa a edificiului se gaseste la 8 m sub terasa superioara si este formata din 11 incaperi-ateliere, iar cea de-a treia terasa, la 8 m sub nivelul acesteia, cu alte incaperi boltite, aflate chiar in fata cheiurilor portului antic, este in prezent sub nivelul marii. Aceste terase atesta functionalitatea comercial-portuara a edificiului, inclusiv prin obiectele descoperite (amfore cu uleiuri, vin, fier, ceara, rasini etc). Legatura intre terase se facea printr-o scara cu trepte largi si inalte din calcar.

Intregul Edificiu Roman este protejat printr-o constructie vitrata ce dateaza din anii 1960.

Construirea structurii de protectie si conservare a Mozaicului Roman 1960-1970

Construirea structurii de protectie si conservare a Mozaicului Roman 1960-1970

Amenajarile muzeistice adapostesc colectii de marfuri de pe corabii, gasite in magaziile edificiului: ancore, lingouri, greutati, amfore cu vopsele si rasini, statuete, etc. In fostele magazii sunt expuse monumentele epigrafice descoperite in diferite centre din Dobrogea.

Va urma…

Articol si foto preluate de pe site-ul Centrului Cultural Labyrinthum, sustinut de Painea Antica Romana Labyrinthum.

Echipa i-Tour

 

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

  2. Pingback: Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta |

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *