Labyrinthum

Edificiul Roman cu Mozaic Tomis (II)

In 1982, cand era redactat albumul dedicat mozaicului roman din Constanta, „Marele edificiu roman cu mozaic de la Tomis”, autorul lucrarii relata urmatoarele: „Peste putina vreme se vor implini 25 de ani de cand mii si mii de turisti romani si straini din toate colturile lumii vin cu statornic interes la o intalnire tulburatoare: devenit un obiectiv istoric important, marele mozaic de la Tomis, inseamna pentru noi toti, in primul rand, contactul surpinzator si sugestiv cu lumea romana, cu civilizatia acelui mare imperiu.”

In anul 2011, dupa 50 de ani de la descoperire, mozaicul roman din Constanta pare prafuit si uitat in timp, insa el are, in continuare sau poate mai mult ca niciodata, un potential considerabil. Proiectul Centrului Cultural Labyrinthum isi propune dezvoltarea Edificiului roman cu mozaic Tomis, pentru ca, pe termen lung, sa contribuie la regenerarea zonei peninsulare a orasului Constanta, prin crearea unui spatiu cultural-istoric convivial care sa promoveze Edificiul in contextul evenimentelor si activitatilor de cultura, artistice si de afaceri. Proiectul propune solutii inovative, adaptate noilor trenduri in turism si nevoilor actuale ale vizitatorilor, dar si membrilor comunitatii locale. Aici, pe i-Tour, va vom tine la curent cu evolutia proiectului.

29 mai 1960 - vizita in timpul cercetarii arheologice

29 mai 1960 – vizita in timpul cercetarii arheologice

Pana atunci, insa, va vom povesti cate ceva despre descoperirea mozaicului si fascinanta munca a arheologilor care au lucrat aproape 10 ani la conservarea si restaurarea lui. Povestea descoperirii mozaicului roman incepe la 6 august 1959, cand, cu ocazia lucrarilor pentru un nou bloc de locuinte, pe faleza de vest a orasului Constanta, in imediata apropiere a pietei Ovidiu, au fost descoperite un zid si cateva fragmente de mozaic antic. In scurt timp, intreaga zona a fost constituita intr-o rezervatie arheologica si, timp de aproape 10 ani, specialistii Muzeului de arheologie au efectuat aici lucrari de cercetare, dar si de reconstituire a vestigiilor. A urmat proiectarea si ridicarea unei constructii moderne, pentru acele timpuri, din sticla si beton, ce avea scopul de a proteja edificiul.

Cu ocazia dezvelirii  zidurilor complexului cu mozaic s-a putut observa tehnica de lucru si demersurile realizate de locuitorii acestor meleaguri, pentru organizarea vietii lor aici,in antichitate. Autorul lucrarii amintite  povesteste „este clar acum, ca la un moment dat, printr-o actiune masiva, care a solicitat eforturi materiale importante pe durata a zeci si zeci de ani, intregul taluz situat in fata cheiurilor portului antic a fost sistematizat si organizat potrivit unor cerinte economice si sociale: in primul rand, asigurarea circuitului de primire si expediere a marfurilor pe calea marii, in al doilea rand, realizarea unui cadru functional pentru discutarea si adoptarea deciziilor in probleme cardinale ale vietii orasului, probleme poliice si financiare, de aprovizionare si functionare a „pietii”, chestiunile de urbanizare etc.”

29 mai 1960 - vizita in timpul cercetarii arheologice

29 mai 1960 – vizita in timpul cercetarii arheologice

Astfel, potrivit marturiilor arheologice, faleza de vest a fost taiata longitudinal pe intreaga sa inaltime de 20 de metri in cateva „trepte-terasa”. Pentru aisgurarea stabilitatii lor s-au efectuat nivelari masive si s-au construit ziduri de sprijin, care se pot observa sub actualul paviment al mozaicului.

Dovezile arheologice, culese atat din zona Edificiului roman cu mozaic, cat si din intreaga peninsula a orasului Constanta, converg catre aceeasi concluzie: in epoca Imparatului Constantin cel Mare, in prima jumatate a secolului IV, complexul terasat din fata portului antic, impreuna cu alte edificii legate de acesta si descoperite spre capatul peninsulei, constituia partea cea mai importanta a Tomisului, centrul de desfasurare a bogatei sale vieti social-economice si comerciale.

Despre aceste marturii, dar si despre terasele si vestigiile mozaicului roman va vom povesti in episoadele urmatoare. Articolul se bazeaza pe lucrarea „Marele edificiu roman cu mozaic de la Tomis”, scrisa de Mihai Bucovala in 1982. Foto preluate de pe site-ul Centrului Cultural Labyrinthum, sustinut de Painea Antica Romana Labyrinthum.

LabyrinthumEchipa i-Tour

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *