Dragobetele în Capidava, ediţia a II-a – sâmbătă, 22 februarie

Sărbătoreşte româneşte de Dragobete! Sâmbătă, 22 februarie, Danais te invită să celebrezi Dragobetele în Capidava.

Avem pregătit pentru voi un program special, care include Vânătoarea de inimi, Zburătoritul, Vizitarea unui cuplu vechi de 7000 de ani – Gânditorul şi perechea sa, la Cernavodă, Certificate de logodnă, Surprize, Premii, Demonstraţie militară, Concurs de Fotografie, mâncare tradiţională şi vin dobrogean.

Dragobetele la Capidava II este parte a unei serii de evenimente Danais, început de Club Danais, care va cuprinde până la jumătatea lunii mai  o conferintă în Constanţa şi minimum o tabără tematică – Aventura în Timp – Trăieşte ca un Dac, despre care vom revei cu detalii, în curând.

Programul evenimentului Dragobetele la Capidava:

– Plecare din Constanţa ora 09.00
– Vizitare Muzeul Axiopolis din Cernavodă

“Înaintea gloriei reprezentată de Grecia şi Roma, înainte chiar de primele oraşe ale Mesopotaniei sau a templelor de-a lungul Nilului, au trăit în valea de jos a Dunării şi la poalele Balcanilor oameni care au fost primii în artă, tehnologie şi comerţ la mare distanţă.”- www.nytimes.com

– Vizitare cetatea Capidava

„În chiar hotarele acelui territorium Capidavense, constituit mai târziu de către autoritatea romană provincială, identifica Vasile Pârvan regatul lui Dapyx (iar burgul acestuia chiar la Capidava). Dinastul get îşi întindea aşadar stăpânirea asupra întregului spaţiu central dobrogean, din zona Capidava-Carsium de-a lungul Dunării, şi mergând înspre răsărit, către Ulmetum şi Histria” – www.capidava.ro

– Prânz la tabăra Danais
– Prezentarea tradiţiilor populare de Dragobete
– Concurs de Fotografie
– Vânătoarea de inimi – probă de găsire indicii şi tir cu arcul
– “Zburătoritul” (goana după fete)
– Oficiere logodne simbolice de o zi
– Surprize
– Demonstraţie militară
– Antrenamente cu dacii: tir cu arcul, lupte corp la corp cu sica si falxul
– Premierea câştigătorilor
– Plecare către Constanţa 17. 00

Înscrieri  la 0724033693 sau office@danais.ro

www.danais.ro

Legende şi tradiţii

Legenda spune că Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. Acesta mai era numit Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

La daci, era zeul ce oficia la începutul primăverii nunta tuturor animalelor.

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubareţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. Un fel de Zburător transformat apoi de Maica Domnului într-o floare.

Fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. La prânz, fetele începeau să coboare spre sat în fugă, în sudul României, această goană fiind numită “zburătorit”. Fiecare băiat urmărea fata care îi plăcea. Dacă flăcăul era iute de picior şi fetei îi plăcea respectivul urmăritor, atunci avea loc o sărutare mai îndelungată în văzul tuturor. Sărutul era logodna ludică a celor doi, cel puţin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau înaintea logodnelor adevărate.

Prin urmare, conform tradiţiei, de Dragobete, trebuie să fim veseli, să râdem, să ne întâlnim cu persoana iubită, să ieşim să culegem flori, să întâmpinăm primăvara cum se cuvine, fiindcă Dragobetele este cel care deschide sezonul primăverii şi al iubirii.

Distracţie plăcută,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *